Doporučené potraviny

ZELENINA

vhodná:

  • syrová zelenina (na chléb, do salátů)
  • ve formě teplých zeleninových pokrmů
  • jako dušená příloha, do polévek apod.
  • 100% zeleninové šťávy nebo výtažky připravené z čerstvých produktů

méně vhodná:

  • smažená
  • sterilovaná se solí

OVOCE

vhodné:

  • čerstvé ovoce
  • 100% ovocné šťávy nebo džusy připravené z čerstvých plodů, zředěné vodou

méně vhodné:

  • sušené ovoce
  • kompoty, marmelády a džemy

MASO

vhodné:

  • krůtí nebo kuřecí (bez kůže)
  • libové vepřové, hovězí nebo telecí
  • králičí maso a jiná zvěřina
  • ryby (sladkovodní a mořské), plody moře
  • drůbeží párky, dušená vepřová šunka, drůbeží šunka

méně vhodné:

  • prorostlá masa, vnitřnosti, drůbeží maso konzumované s kůží
  • ryby v oleji
  • salámy, klobásy, výrobky z vnitřností, paštiky
  • škvarky, slanina

LUŠTĚNINY

vhodné:

  • v čerstvém stavu (např. do salátů)
  • ve formě teplých luštěninových pokrmů
  • jako příloha a do polévek

méně vhodné:

  • smažené (např. luštěninové karbanátky)

MLÉČNÉ VÝROBKY

vhodné:

  • mléko nízkotučné a polotučné
  • bílé a ovocné jogurty (do 3 % tuku), jogurtová mléka, kefír, podmáslí
  • tvarohy měkké, tvrdé (bez tuku nebo polotučné), ovocné tvarohy
  • kysaná smetana se sníženým obsahem tuku
  • nízkotučné a polotučné sýry (tuku v sušině 20 až 30 %)

méně vhodné:

  • plnotučné či kondenzované mléko
  • smetanové jogurty, plnotučné mléčné výrobky s vysokým obsahem sacharidů
  • tučný tvaroh
  • smetana, šlehačka
  • smetanové mražené krémy
  • tučné sýry (s obsahem tuku v sušině vyšším než 30 %)

SLADKOSTI

vhodné:

  • kvalitní čokoláda
  • tvarohové dezerty
  • ovocné saláty

méně vhodné:

  • oplatky, sušenky
  • bonbóny
  • máslové dorty
  • smetanová zmrzlina

PEČIVO A DALŠÍ VÝROBKY Z OBILOVIN

vhodné:

  • žitné housky nebo rohlíky, polotmavý žitný, otrubový nebo celozrnný chléb a pečivo
  • různé druhy extrudovaného, křupavého pečiva bohatého na vlákninu
  • pseudocereálie a méně známé druhy obilovin (pohanka, amarant, špalda, jáhly)
  • těstoviny z pšenice durum
  • neloupaná rýže
  • krupice z různých druhů obilí (pšeničná, kukuřičná, kuskus)
  • obilné vločky (ječné, žitné, ovesné, pšeničné)
  • neochucené cornflakes s vysokým obsahem vlákniny
  • celozrnná mouka

méně vhodné:

  • koláče, buchty, croissanty, koblihy
  • sušenky a slané crackery
  • bílá, rozvařená rýže
  • slazené cornflakes, čokoládové müssli

TUKY A OLEJE

vhodné:

  • na pečivo: rostlinné tuky
  • pro vaření a pečení: slunečnicový nebo jiné rostlinné oleje
  • na saláty a marinády: oleje lisované za studena (např. olivový, dýňový, lněný)

méně vhodné:

  • živočišné tuky (máslo, sádlo, lůj)

NÁPOJE

vhodné:

  • stolní vody
  • ovocné čaje, zelený čaj
  • ředěné džusy

méně vhodné:

  • sladké nápoje a neředěné džusy
  • kofeinové a alkoholické nápoje
  • velké množství minerálních vod

(veri)

Zdroj: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/potraviny/