#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Netrapte své srdce nadváhou a kouřením. Zdravý životní styl dokáže zázraky

Netrapte své srdce nadváhou a kouřením. Zdravý životní styl dokáže zázraky

2. 2. 2018

Srdeční a cévní onemocnění jsou u nás příčinou téměř poloviny všech úmrtí. Nejohroženější jsou muži ve věku 55 až 59 let a ženy starší 70 let. Co je v prevenci chorob oběhové soustavy nejdůležitější?

Příliš vysoká tělesná hmotnost je jednou z hlavních příčin, proč se srdce dostává do potíží. Redukce váhy a její udržování ve správných mezích proto patří k hlavním krokům v předcházení onemocněním, která postihují srdce a cévy. Riziko kardiovaskulárních chorob se při správné tělesné hmotnosti snižuje až o 90 %.

Co dělat pro ochranu srdce a cév

Třicet minut středně intenzivního cvičení nebo pohybu denně pomáhá udržovat štíhlou linii a zároveň chrání cévy před rozvojem aterosklerózy. Fyzická aktivita ale není jediným důležitým krokem v prevenci – významnou roli hraje také jídelníček. Na co při výběru stravy dbát?

  1. Omezení či vyloučení smažených a grilovaných pokrmů.
  2. Nahrazení tučného masa drůbeží a rybami.
  3. Zařazení zdraví prospěšných rostlinných olejů.
  4. Dostatečný přísun vitaminů z ovoce a zeleniny.
  5. Omezení konzumace tučných sladkostí.
  6. Nahrazení bílého pečiva celozrnnými nebo rýžovými výrobky.

Které zlozvyky nám krátí život

  • Kuřáci jsou oproti nekuřákům vystaveni dvojnásobnému riziku infarktu myokardu. Toto riziko rychle klesá po skončení kouření, proto má odložení cigaret význam v jakémkoli věku. Kouření navíc zkracuje život až o 10 let.
  • Ani nadměrné pití alkoholu oběhové soustavě neprospívá.

Pozor na cholesterol

Kontrola hladiny cholesterolu v krvi by měla patřit k zodpovědné péči o zdraví. Když je cholesterolu příliš mnoho, usazuje se ve stěnách cév a způsobuje jejich zužování. Důsledkem může být infarkt nebo cévní mozková příhoda.

A jaké jsou základní předpoklady pro udržení hodnot cholesterolu v normě? Zdravý jídelníček a pravidelný pohyb.

Stoprocentní kontrola nad onemocněními srdce a cév není možná, například kvůli genetické zátěži nebo vysokému věku. Riziko vážných zdravotních problémů však můžeme výrazně snížit právě zdravým životním stylem.

(pak)

Zdroj:

Sláma T. Měsíc září patří prevenci srdečních chorob, nejrizikovější jsou muži po padesátce a kuřáci. Brno, září 2017.