#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
K nejvíce infarktům dochází v zimě. Chraňte se!

K nejvíce infarktům dochází v zimě. Chraňte se!

4. 2. 2019

Také jste si mysleli, že srdce trpí nejvíce v letních vedrech? Pak pro vás máme zajímavou novinku: Nejrizikovějším počasím pro vznik infarktů je zima! Proč tomu tak je a jak se můžeme chránit?

Chladem stažené cévy

Jistě to všichni znáte − když je vám zima na ruce, začnou být bledé, nebo dokonce namodralé. Děje se tak proto, že cévy přivádějící čerstvou krev se zúží, aby teplo, které s sebou krev přináší z nitra organismu, zbytečně neutíkalo pryč. Tato jinak velmi užitečná funkce ale může být nebezpečná pro srdce, a to hned ze dvou důvodů:

  • Když přejdeme z tepla do chladu a vdechneme mrazivý vzduch, mohou se stáhnout tepny přímo v srdečním svalu a zhoršit tak jeho prokrvení. Pak vzniká bolest na hrudi známá jako angina pectoris. Ta obvykle do několika minut přejde. Pokud se tak ale nestane, může jít i o infarkt.
  • Když je nám zima, zúžení periferních cév může vést k tomu, že nám stoupne krevní tlak. Zvýší se tak zároveň úsilí, s jakým musí srdce pracovat. Právě to je pak rizikovým faktorem pro vznik infarktu.

Může za to sníh, nebo vánoční stres?

Existují ale i jiné teorie, proč je výskyt infarktů v zimě větší. Viníkem může někdy být spojení chladného počasí s větší tělesnou námahou, například když máme odhazovat sníh nebo se brodit závějemi. Zajímavá je i myšlenka, že vznik infarktů způsobuje stres související s vánočními svátky. Nezapomínejme ale ani na typické zimní virózy, angíny a záněty průdušek. Každé infekční onemocnění trochu zvýší srážlivost krve, což může být pro člověka ohroženého srdečními chorobami nebezpečnější, než se zdá.

Nedejte nemocem žádnou šanci

Každopádně i v zimních měsících bychom měli být k sobě a svému srdci ohleduplní. Jak na to?

  • Noste teplé oblečení. Nezapomínejte na rukavice, čepici a teplé ponožky.
  • Při práci venku se nepřepínejte. Pokud je to možné, choďte se co nejčastěji ohřát dovnitř.
  • Nepřehánějte to s alkoholem. Může zmást naše tělesná tepelná čidla, a způsobit tak podchlazení.
  • Chraňte se před infekcemi. Když už vás rýma nebo kašel postihnou, nepřecházejte je.
  • Nezapomínejte ani v zimě na zdravou stravu bez nadbytku živočišných tuků.
  • Nekuřte.
  • Hýbejte se. I pravidelné zdravotní procházky se počítají.

Nadměrný strach z infarktu není v zimním období rozhodně namístě. Nebojte se užít si s klidem vše, co nám zimní měsíce přinášejí. Ale pokud se u vás objeví nezvyklé obtíže, jako je bolest nejen na hrudi, ale i v levé paži, v zádech nebo v břiše, která je navíc mnohdy spojená také s pocením a pocitem na zvracení, raději neotálejte a vyhledejte lékaře.

(luko)

Zdroj: https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/your-winter-heart