#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Srdce můžete posílit i na sjezdovce

Srdce můžete posílit i na sjezdovce

7. 2. 2019

Ať už trávíte zimní dovolenou na zasněžených horách v zahraničí, nebo v tuzemsku, pamatujte, že ze dne stráveného na sjezdovce těží i vaše srdce.

Zimní sporty pro zdravé srdce

Pravidelné lyžování zdraví srdce a cév velmi prospívá. Zlepšuje se totiž při něm krevní oběh. Díky tomu se do tkání celého těla dostává více kyslíku a potřebných živin. Celý proces navíc tělu pomáhá lépe vylučovat odpadní látky. Pokud tedy budete pravidelně lyžovat, vaše srdce i plíce budou zdravější. Mezi další prospěšná kardiovaskulární cvičení v zimě patří i pěší chůze po svazích či jízda na běžkách. Obě tyto činnosti totiž posilují činnost srdečního svalu. A nejen srdečního. To, že se při lyžování posilují svaly dolních končetin, je jasné, ale profitují z něj i ostatní svaly v těle. Například ty na pažích, ramenou, ale i na zádech − všechny se pravidelným lyžováním posilují. Další výhodou lyžování je i to, že při něm dochází ke zlepšení svalové koordinace.

Zmizí i přebytečné kalorie

Je obecně známo, že nadváha a obezita škodí srdci. Jednou z možností, jak se zbavit problémů s váhou, může být právě lyžování. To pomáhá přebytečné kilogramy shazovat. Na spalování nadbytečných kalorií působí v různé míře téměř každá forma cvičení, lyžování však nabízí ještě další výhody. Při pohybu na lyžích musí tělo vynaložit více energie na to, aby udrželo rovnováhu, a na rozdíl od mnoha jiných sportovních aktivit vyžaduje i použití větší svalové síly. Jeho další předností je fakt, že se při něm pohybujeme na čerstvém vzduchu, který má vliv i na naši tělesnou teplotu. K zahřátí v chladném prostředí potřebuje tělo spalovat více kalorií. Odborníci spočítali, že den strávený na svahu vám pomůže spálit téměř 3000 kilokalorií. Průměrný denní příjem kalorií se přitom pohybuje kolem 2000 kcal.

Lék na špatnou náladu

Během lyžování se ve vašem těle vyplavují endorfiny, jinak známé jako „hormony štěstí“. Produkuje je hypofýza (podvěsek mozkový) během fyzické aktivity. Endorfiny mají schopnost navodit pocity blaha. Lyžování tedy v důsledku toho zvyšuje pocity štěstí a pohody, spolehlivě zahání smutek i deprese a pomáhá i při potížích s usínáním. Navíc, obklopeni krásou zasněžené krajiny, hravě zapomenete na každodenní stres.

Podpora správné životosprávy

Kromě toho má lyžování vliv i na naše stravovací návyky. Když víte, že vás čeká den na svahu, pravděpodobně se budete přirozeně více zajímat o kvalitu svého stravování. Do jídelníčku je vhodné zařadit více bílkovin, zdravých tuků, přidat větší množství ovoce a zeleniny, a naopak ubrat množství cukru. To vše vám totiž nejen dodá energii potřebnou pro sportovní aktivitu, ale také prospěje vašemu srdci.

(hah)

Zdroje:

http://skibradford.com/health-benefits-of-skiing/

http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-skiing/

https://flyerdiaries.com/tips/the-health-benefits-of-skiing/