#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
„Superbanán“ − víte, proč je zdravý?

„Superbanán“ − víte, proč je zdravý?

8. 1. 2019

Celkem 9,4 kilogramu banánů snědl podle statistik průměrný Čech v roce 2016. Není divu − banány jsou třetím nejoblíbenějším ovocem. Není to však jen chuť, čím nás toto exotické ovoce ovlivňuje. Banány mají i prokazatelně pozitivní vliv na naše zdraví. Víte, v čem jsou nám tolik prospěšné?

Zdroj cenných látek

Banány dokážou snižovat cholesterol, příznivě ovlivňovat zažívání, zlepšovat krevní tlak, ale i bojovat proti nemocem srdce a cév. Jsou totiž cenným zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně:

  • vitaminy B6, B7 a C,
  • draslík,
  • hořčík,
  • mangan,
  • měď,
  • vláknina.

Banánem proti mrtvici

Banány mají pozitivní vliv na náš kardiovaskulární systém, a to hned z několika důvodů:

  • Vysoký obsah draslíku. Draslík napomáhá k udržení normálního krevního tlaku, který úzce souvisí se správnou funkcí srdce a cév. Účinnost potravin bohatých na draslík při snižování krevního tlaku byla prokázána mnoha výzkumy. Vysoký krevní tlak představuje rizikový faktor pro vznik srdečně-cévních onemocnění, jako jsou například infarkt nebo mrtvice. Studie provedená na 40 000 amerických mužích prokázala, že při pravidelné konzumaci banánů a dalších potravin s obsahem draslíku se riziko mrtvice podstatně snižuje. Výzkumy na zvířatech také ukazují, že myši, kterým byla podávána strava s nízkým obsahem draslíku, mají tužší stěny tepen. Zvýšená tuhost tepen znamená riziko pro onemocnění srdce. Správná funkce cévního systému je navíc nezbytná i pro schopnost erekce.

  • Zdroj vlákniny. Přibližně třetina vlákniny obsažená v banánech je rozpustná ve vodě. Rozpustná vláknina snižuje díky pozitivnímu vlivu na složení cholesterolu a na efekt hormonu inzulinu, který hraje důležitou roli v metabolismu glukózy, riziko srdečně-cévních onemocnění. Uvádí se, že konzumace jednoho banánu denně zajistí až 10 % doporučeného denního množství vlákniny.

  • Prospěšné tuky. Vysoké množství cholesterolu v krvi zvyšuje riziko kornatění tepen se všemi jeho dopady. I proto jsou banány pro naše tělo tolik prospěšné. Obsahují totiž rostlinné tuky fytosteroly, konkrétně sitosterol, campesterol a stigmasterol, které dokážou blokovat vstřebávání nezdravého cholesterolu ze stravy a udržovat tak jeho optimální hladinu v krvi.

Obrana proti cukrovce?

Banány se řadí k potravinám s nízkým glykemickým indexem. Glykemický index rozděluje potraviny do tří kategorií podle toho, jak rychle se dokážou přeměnit na glukózu v krvi. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují glukózu do krve pomaleji a způsobují tak menší kolísání hladiny cukru v krvi. Současně zvyšují citlivost buněk na inzulin. Proto mohou banány účinně pomáhat i při cukrovce 2. typu − jedním z jejích projevů je totiž takzvaná inzulinová rezistence, což znamená, že buňky v těle jsou málo citlivé na inzulin. Důsledkem toho je nežádoucí zvýšená hladina cukru v krvi, neboť tento cukr není uložen do buněk. V jedné ze studií bylo pacientům s cukrovkou 2. typu podáváno po dobu 12 týdnů 250−500 gramů banánů denně. Následně u nich došlo ke snížení hladiny cukru nalačno.

Další výhodou potravin s nízkým glykemickým indexem je i to, že nás dokážou zasytit na delší dobu, a proto jsou vhodné při hubnutí. Roli však hraje stáří ovoce. Čím je totiž banán zralejší, tím je jeho glykemický index vyšší.

Pro zdravá střeva

Banány obsahují vlákninu, jejíž příznivé účinky na zažívání jsou dobře známé. Kromě toho má ale jejich příjem pozitivní vliv i na střevní mikroflóru. Vědci prokázali, že u lidí, kteří po dobu 60 dnů konzumovali ke své běžné stravě dva banány či banánové nápoje denně, došlo ke snížení pocitu nadýmání a ke zvýšení množství střevní mikroflóry.

Banán pro lepší náladu?

Je sice pravda, že banány obsahují serotonin, tedy látku příznivě ovlivňující náladu, ale některé studie naznačují, tento serotonin nemá schopnost proniknout do naší mozkové tkáně. Banány jsou ale také zdrojem vitaminu B a hořčíku, u kterých se uvádí, že mají pozitivní vliv na snížení pocitu únavy, správnou funkci nervového systému i kvalitu spánku.

Pohyb bez bolesti

Jak už bylo řečeno, banány obsahují hodně draslíku. Ten je pro naše tělo důležitý, protože pokud jeho hladina klesne, vzniká riziko svalových křečí, což je zejména při sportu problém. Proto jsou právě banány vhodnou svačinkou pro sportovce. Průzkumy dokonce ukazují, že konzumace 1−2 banánů hodinu před výkonem pomáhá udržovat vyšší hladinu draslíku v krvi i po skončení sportovní aktivity.

Účinný i proti HIV?

V roce 2010 byl v Michiganu proveden výzkum, při němž byla z banánů izolována určitá bílkovina, u které byla prokázána schopnost bránit vstupu viru HIV do buněk. Jedním z nápadů vědců je využít tuto látku k výrobě přípravku, který by se aplikoval do pochvy nebo konečníku a bránil by tak vstupu infekce do těla.

Jak je vidět, oblíbenost banánů je oprávněná, protože kromě lahodné chuti má našemu zdraví hodně co nabídnout.

(tich)

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16407729

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2838287/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25651610

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21524710

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/

https://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html

http://www.zaferovebanany.cz/novinky/ceny-bananu-rostou-pomalu-supermarkety-na-ne-lakaji-naklady-nesou-dodavatele