Skořice, batáty, ořechy, … Na sklonku roku vsaďte na superpotraviny!

Mezi potravinami existují nemalé rozdíly. Zatímco některé organismus zatíží, jiné naopak pomáhají udržet tělesné i duševní zdraví. Těm nejprospěšnějším říkáme superpotraviny. Které bychom měli jíst v podzimních a zimních měsících?

Skořice, batáty, ořechy, … Na sklonku roku vsaďte na superpotraviny!

Ořechy

Lískové, vlašské, kešu nebo para ořechy, kokos, mandle, … Skořápkové plody k zimě jednoduše patří. Jejich supersíla spočívá ve vysokém obsahu zdravých tuků, vlákniny, antioxidantů a minerálů. Pravidelná konzumace ořechů snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a cukrovky, podporuje správné fungování trávicího ústrojí a zpomaluje přirozené stárnutí buněk.

Granátová jablka

Typicky vánoční ovoce, granátové jablko, ukrývá velké množství vitaminu C a řadu dalších látek, u kterých vědecké studie potvrdily protirakovinnou aktivitu. Nezapomeňte proto naservírovat granátové jablko jako dezert po štědrovečerní večeři a obohacujte jím jídelníček i po zbytek roku.

Batáty a dýně

Zdraví posílí i sladké brambory nebo dýně.

  • Batáty se ve srovnání s klasickými bramborami chlubí nižším glykemickým indexem. To znamená, že hladina cukru v krvi po nich tolik nevyskočí, což ocení zejména diabetici. Obsahují rovněž velké množství vitaminu A, který je nezbytný pro dobrý zrak.
  • Zařazení dýně do jídelníčku se doporučuje jedincům s vysokým krevním tlakem. Chutné a dekorativní plody totiž vynikají vysokým podílem draslíku a naopak mají málo sodíku – proto pomáhají snižovat krevní tlak. Také dýňová dužina je plná antioxidantů, a uplatňuje se tak v předcházení srdečnímu infarktu a rakovině.

Koření

K zimním měsícům patří i vůně koření, hlavně skořice a hřebíčku. Ty jsou bohaté na látky působící proti zánětům. Blokují rozvoj zánětů v těle a tím upevňují celkové zdraví.

Správným výběrem vhodných potravin můžete předcházet řadě onemocnění. S jejich pomocí také urychlíte léčivé a hojivé procesy v případě, že se choroba již rozvinula. Superpotraviny je tak možné vnímat jako lék, který nám nabízí sama příroda.

(veri)

Zdroje:

www.webmd.com

www.granatovejablko.cz

www.rehabilitace.info

 

 

 

 

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 402

Čtěte dále

Hrozí vám infarkt? Otestujte se!

Bojíte se mrtvice nebo závažné srdeční příhody? Na základě našeho jednoduchého testu se můžete dozvědět, jak vysoké je riziko,... celý článek

Sport versus dieta: Kdo je lepším spojencem při hubnutí?

Co funguje na snížení hmotnosti lépe: změna jídelníčku, nebo více uběhnutých kilometrů? Můžeme si z obou možností vybrat pouze... celý článek

Jídlo může být nebezpečné. Víme které a proč!

Vysoký cholesterol představuje výrazné nebezpečí rozvoje kornatění tepen neboli aterosklerózy. Je-li tato látka nadbytečná, pozvolna a tiše se ukládá... celý článek