#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Z malých tlouštíků vyrostou obézní dospělí

Z malých tlouštíků vyrostou obézní dospělí

23. 2. 2017

Tukové polštářky v dětství znamenají řadu rizik. Jedním z nich je větší pravděpodobnost obezity a všech jejích důsledků v dospělosti. Naproti tomu štíhlé děti se nemusejí tolik obávat „pneumatik“ v dospělosti ani vážných onemocnění, která s nadměrným ukládáním tuku souvisejí – cukrovky 2. typu nebo nemocí srdce.

Obézních dětí přibývá. Příčiny jsou stejné jako u dospělých – nedostatek pohybu a přemíra vysoce energetické potravy. Péče o rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie je přitom životně důležitá, protože malé tlouštíky častěji než děti s přiměřenou váhou trápí:

  • vysoký krevní tlak,
  • náchylnost ke vzniku cukrovky 2. typu,
  • potíže s dýcháním, astma nebo syndrom spánkové apnoe,
  • těžkosti s klouby a pohybovým ústrojím,
  • ztukovatění jater, žlučové kameny, gastroezofageální reflux („pálení žáhy“).

Obezita ničí nejen tělo, ale i psychiku. Může vést k úzkostem, depresím a nižšímu sebevědomí. Budoucnost dětských „válečků“ je dost chmurná, protože budou s vyšší pravděpodobností „prostorově výrazní“ i v dospělosti. Obezita dospělých je spojena s rizikem srdečně-cévních onemocnění a cukrovky.

Cholesterol hlídejte i u dětí

Obezita a nadměrný příjem nevhodných – hlavně živočišných – tuků se u dospělých pojí s vysokou hladinou cholesterolu. U dětí je to podobné. Je potvrzeno, že aterosklerotické pláty v cévách se začínají tvořit už v dětství a pomalu postupují do dospělosti. Zvýšená hladina cholesterolu v dětství pak může tento proces zrychlovat a zhoršovat. Důsledkem aterosklerózy, tedy „kornatění“ tepen jsou například srdeční infarkt nebo cévní mozková příhoda.

Vyšetření hladiny cholesterolu u svých dětí byste měli zvážit, jestliže:

  1. máte vy sami nebo vaši rodiče projevy aterosklerózy srdečních cév, ischemické choroby dolních končetin či onemocnění mozkových cév,
  2. se léčíte s vysokou hladinou cholesterolu.

(cean)

Zdroje:
www.cdc.gov
www.heart.org