Detail dotazu


Dotaz
29.3.2018
Cholesterol

Jak se mám vyznat v doporučeních: jíst co nejméně hlavně nasycených tuků, nejíst žloutky a na druhé straně např.že nízkotukové diety často likvidují HDL a nesnižují LDL, že vejce se asi 5 ks týdně mohou jíst a pod.Kde najít opravdu platné informace? Podle čeho lékař usoudí, že vysoký cholesterol je genetického původu? Je potřeba dělat vyšetření usazování cholesterolu v cévách.( před několika lety jsem měla "cévní věk " nižší než skutečný a cholesterol se nijak dramaticky nezměnil. Co dělat, když nesnáším statiny (Torvazin,Rosucerd). Během 4 vyšetření mám celkový cholesterol 6 - 7,15,Hdl 1,2 - 1,6, LDL 3,73 - 5,1, trigl. 2,04 - 2,33, CH/Hdl 4,7 -5,8. Děkuji za rady.

Odpověď odborníka
29.3.2018

obrý den. Hodnota lipidů v krvi je dána jednak geneticky, jednak stravou. Záleží na konstituci pacienta. Pokud je pacient štíhlý a nejí tučné, tak je pravděpodobné, že se jedná o genetický podklad. Vyšetření cévního věku je vždy vhodné, ale není zcela nutné, neboť při zvýšeném cholesterolu a lipidech obecně je jisté, že léčba je nutná. Vždy je důležité jíst tuky s určitým kompromisem. Ve vajíčkách je zrovna méně toho špatného cholesterolu, takže vajíčka nejsou úplně tou špatnou volbou, nejhorší jsou uzeniny. Platné informace o stravě je nejlépe hledat u vašeho lékaře, který vám dá tištěné letáčky s doporučenou stravou. Pokud nesnášíte statiny, je možné volit i jiný typ léků, například fibráty. S pozdravem Dr. Janoušková