Doporučené potraviny
ZELENINA
vhodná:
- syrová zelenina (na chléb, do salátů)
- ve formě teplých zeleninových pokrmů
- jako dušená příloha, do polévek apod.
- 100% zeleninové šťávy nebo výtažky připravené z čerstvých produktů
méně vhodná:
- smažená
- sterilovaná se solí
OVOCE
vhodné:
- čerstvé ovoce
- 100% ovocné šťávy nebo džusy připravené z čerstvých plodů, zředěné vodou
méně vhodné:
- sušené ovoce
- kompoty, marmelády a džemy
MASO
vhodné:
- krůtí nebo kuřecí (bez kůže)
- libové vepřové, hovězí nebo telecí
- králičí maso a jiná zvěřina
- ryby (sladkovodní a mořské), plody moře
- drůbeží párky, dušená vepřová šunka, drůbeží šunka
méně vhodné:
- prorostlá masa, vnitřnosti, drůbeží maso konzumované s kůží
- ryby v oleji
- salámy, klobásy, výrobky z vnitřností, paštiky
- škvarky, slanina
LUŠTĚNINY
vhodné:
- v čerstvém stavu (např. do salátů)
- ve formě teplých luštěninových pokrmů
- jako příloha a do polévek
méně vhodné:
- smažené (např. luštěninové karbanátky)
MLÉČNÉ VÝROBKY
vhodné:
- mléko nízkotučné a polotučné
- bílé a ovocné jogurty (do 3 % tuku), jogurtová mléka, kefír, podmáslí
- tvarohy měkké, tvrdé (bez tuku nebo polotučné), ovocné tvarohy
- kysaná smetana se sníženým obsahem tuku
- nízkotučné a polotučné sýry (tuku v sušině 20 až 30 %)
méně vhodné:
- plnotučné či kondenzované mléko
- smetanové jogurty, plnotučné mléčné výrobky s vysokým obsahem sacharidů
- tučný tvaroh
- smetana, šlehačka
- smetanové mražené krémy
- tučné sýry (s obsahem tuku v sušině vyšším než 30 %)
SLADKOSTI
vhodné:
- kvalitní čokoláda
- tvarohové dezerty
- ovocné saláty
méně vhodné:
- oplatky, sušenky
- bonbóny
- máslové dorty
- smetanová zmrzlina
PEČIVO A DALŠÍ VÝROBKY Z OBILOVIN
vhodné:
- žitné housky nebo rohlíky, polotmavý žitný, otrubový nebo celozrnný chléb a pečivo
- různé druhy extrudovaného, křupavého pečiva bohatého na vlákninu
- pseudocereálie a méně známé druhy obilovin (pohanka, amarant, špalda, jáhly)
- těstoviny z pšenice durum
- neloupaná rýže
- krupice z různých druhů obilí (pšeničná, kukuřičná, kuskus)
- obilné vločky (ječné, žitné, ovesné, pšeničné)
- neochucené cornflakes s vysokým obsahem vlákniny
- celozrnná mouka
méně vhodné:
- koláče, buchty, croissanty, koblihy
- sušenky a slané crackery
- bílá, rozvařená rýže
- slazené cornflakes, čokoládové müssli
TUKY A OLEJE
vhodné:
- na pečivo: rostlinné tuky
- pro vaření a pečení: slunečnicový nebo jiné rostlinné oleje
- na saláty a marinády: oleje lisované za studena (např. olivový, dýňový, lněný)
méně vhodné:
- živočišné tuky (máslo, sádlo, lůj)
NÁPOJE
vhodné:
- stolní vody
- ovocné čaje, zelený čaj
- ředěné džusy
méně vhodné:
- sladké nápoje a neředěné džusy
- kofeinové a alkoholické nápoje
- velké množství minerálních vod
(veri)
Zdroj: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/potraviny/