TGL (Triglyceridy)

Triglyceridy neboli triacylglyceroly (TG) patří společně s HDL- a LDL-cholesterolem mezi často vyšetřované krevní tuky. Jejich množství v krvi ovlivňuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tedy chorob srdce a cév.

Příliš mnoho energie

Triglyceridy představují pro lidské buňky zdroj energie. Pokud jich má organismus nadbytek (zjednodušeně řečeno jíme více energeticky bohatých potravin, než potřebujeme), ukládá je pro případ potřeby do tukové tkáně. Není proto divu, že vysoké hladiny triglyceridů v krvi často nacházíme u obézních jedinců.

Podpora aterosklerózy

Podobně jako LDL neboli „špatný“ cholesterol také triglyceridy se podílí na rozvoji aterosklerózy (kornatění tepen), která je příčinou řady onemocnění srdce a cév, včetně infarktu myokardu a mozkové mrtvice. Nebezpečí výrazně narůstá v případě, že jsou zvýšené hladiny triglyceridů spojeny s dalšími abnormalitami, jako je vysoký krevní tlak, obezita, vysoký cholesterol nebo zvýšená hladina krevního cukru. Sdružení těchto rizikových faktorů je velmi časté a lékaři ho nazývají metabolickým syndromem.

Jaké jsou normální hodnoty triglyceridů?

  • Normální hodnoty: 0,45–1,7 mmol/l.
  • Hodnoty nad 1,7 mmol/l představují zvýšené kardiovaskulární riziko.

Jak snížit hladinu triglyceridů?

Především úpravou životního stylu, popřípadě s pomocí léků snižujících hladiny krevních tuků (hypolipidemik). Mezi opatření upravující hladiny krevních tuků patří:

  • zanechání kouření,
  • snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě),
  • pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně po dobu 30–45 minut),
  • úprava stravování (zejména s upřednostněním ryb a bílého masa a naopak vynecháním uzenin a vnitřností),
  • omezení konzumace alkoholu.

(veri)

Zdroj:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186?pg=1