HDL (Hodný cholesterol)

HDL-cholesterol patří mezi krevní tuky, jejichž množství ovlivňuje zdraví našeho srdce a cév. Je také označován jako „hodný“ cholesterol, tedy takový, který naši kardiovaskulární soustavu chrání. Zjednodušeně řečeno – čím vyšší hodnoty HDL-cholesterolu nám lékaři naměří, tím lépe.

Rozdíl mezi HDL a LDL

Cholesterol jako takový cestuje krví navázaný na bílkoviny (proteiny), čímž vznikají tzv. lipoproteiny. Pokud lipoproteinová částice obsahuje vyšší podíl bílkovin než tuků, označuje se jako HDL (lipoprotein o vysoké hustotě). Opačným případem je LDL (lipoprotein o nízké hustotě), který obsahuje větší podíl tuku.

Ochrana proti kornatění tepen

HDL je schopen přenášet nadbytečný cholesterol z tkání do jater, odkud je vylučován do žluči a následně pryč z organismu. Předchází tak usazování cholesterolu v tepnách včetně srdečních do tzv. aterosklerotických plátů (nahromadění tukové hmoty a bílých krvinek ve stěně tepny), a snižuje proto nebezpečí vzniku kardiovaskulárních onemocnění (například infarktu myokardu nebo mozkové mrtvice).

Jak vysoký má HDL-cholesterol být?

Normální hodnoty HDL-cholesterolu se liší podle pohlaví:

  • hodnoty pro muže: 1,0–2,1 mmol/l;
  • hodnoty pro ženy: 1,2–2,7 mmol/l.

Hodnoty nižší než 1 mmol/l představují zvýšené riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Hodnoty nad 1 mmol/l u mužů a nad 1,2 mmol/l u žen naopak před chorobami srdce a cév chrání.

Jak zvýšit HDL-cholesterol?

Především úpravou životního stylu, eventuálně s pomocí léků. Mezi opatření upravující hladiny krevních tuků patří:

  • zanechání kouření,
  • snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě),
  • pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně po dobu 30–45 minut),
  • úprava stravování (zejména preference ryb, bílého masa, vynechání uzenin, vnitřností),
  • omezení konzumace alkoholu.

(veri)

Zdroj: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/hdl-cholesterol/art-20046388?pg=2