#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Odstartujte boj za správnou váhu svých dětí – léto vám pomůže!

Odstartujte boj za správnou váhu svých dětí – léto vám pomůže!

11. 7. 2017

Kila navíc se často přenášejí z dětského věku i do dalších fází života. Dvě třetiny obézních jedinců se nadváhy nezbaví ani v dospělosti. Začít s hubnutím v teplých měsících je rozhodně dobrou volbou. Musí to však bavit nejen děti, ale i jejich rodiče.

Pokud vašeho potomka trápí velká nadváha, hledejte příčinu v nejčastější kombinaci faktorů – tedy v nedostatku fyzické aktivity a nevhodném stravování. V některých případech může v dětské obezitě hrát roli i dědičnost nebo zdravotní problémy, například hormonální poruchy.

Udržování kondice

Dodržování správné hmotnosti je v případě dětí důležité nejen s ohledem na jejich aktuální i budoucí zdravotní stav, ale také kvůli vytváření pohybových a stravovacích návyků. Statistiky dokládají, že dětská obezita se u nás týká značného množství školáků i předškoláků. Od roku 2000 se počet obézních dětí zčtyřnásobil – v současné době je u nás až 30 % dětí trpících nadváhou a obezitou.

Obezita škodí i psychice

Pokud máte doma potomka s nadbytečnými kilogramy, měli byste si uvědomit, že je ohrožen nejen po zdravotní stránce. Děti s nadváhou jsou náchylnější i k různým psychickým problémům a potížím se sebevědomím. K nejzávažnějším zdravotním komplikacím souvisejícím s obezitou pak patří:

  • vysoký krevní tlak,
  • zvýšené riziko diabetu,
  • nadměrná hladina cholesterolu v krvi,
  • potíže s pohybovým aparátem.

Často se u dětí objevují také kožní problémy a různé plísňové infekce.

Zapojte celou rodinu

Léto je ideální příležitostí pro změnu návyků, které k nadváze přispívají. Pokud připravíte pro potomka více fyzické aktivity, zapojte se do ní také. Dítě se pak nebude cítit vyčleněné z rodinného programu. Na co nezapomínat?

  1. Zařaďte do volnočasových aktivit co nejvíce přirozeného pohybu v podobě venkovních her, cyklovýletů či plavání.
  2. Všechno dělejte s radostí, abyste vzbudili v dětech zájem.
  3. Pokud je pro vašeho potomka nějaká činnost zpočátku náročná, volte program, který zvládne snáze. Nezdar by ho mohl odradit a hůře ho pak přimějete k pohybu.

Léto nahrává nejen sportovním aktivitám, ale díky sezóně ovoce a zeleniny také dodržování zdravého jídelníčku. Věřte, že nové návyky, které si během prázdnin postupně osvojíte, vám začnou brzy připadat přirozené. Výsledky navíc uvidíte nejen na svých dětech, ale i sami na sobě.

(pak)

Zdroje:

http://www.webmd.com/children/guide/obesity-children#2

http://www.khsjih.cz/soubory/zdravotni-politika/obezita-a-nadvaha.pdf