#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Osm tipů, jak přirozeně chránit srdce a cévy

Osm tipů, jak přirozeně chránit srdce a cévy

3. 4. 2019

Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí, proto by se měl každý člověk o zdraví svého srdce zajímat. Rizikových faktorů, které k těmto chorobám vedou, je mnoho. Některé z nich, jako například věk nebo genetickou zátěž, nezměníme, ale hodně jich ovlivnit můžeme. Zde je návod, jak na to.

Hýbejte se

Z dostupných studií vyplývá, že sledování televize dvě hodiny denně zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění až o 15 %. Prvním krokem ke zdraví je tedy dostatečná fyzická aktivita. Optimální je jakákoliv aerobní aktivita, která trvá alespoň 30 minut denně. Pravidelným cvičením si zlepšíte nejen srdeční kondici, ale i si snížíte krevní tlak a tělesnou hmotnost.

Zbavte se zlozvyků a relaxujte

Kouření cigaret je spojeno s řadou zdravotních komplikací, od rakoviny a mrtvice až po onemocnění srdce. I když nemáte žádné další rizikové faktory, zvyšuje kouření pravděpodobnost srdečního onemocnění dvakrát až čtyřikrát.

Riziko vzniku srdečních chorob zvyšuje také stres, který je pro srdce zátěží. Chcete-li zůstat zdraví, nezapomínejte na odpočinek. Relaxujte, meditujte nebo cvičte jógu.

Hlídejte si váhu

Hmotnostní extrémy představují pro srdce riziko. Málokdo ví, že onemocnění srdce je nejčastější příčinou úmrtí nejen u obézních pacientů, ale také u pacientů s anorexií. Vlivem nedostatečného příjmu potravy dochází k nerovnováze iontů, nízkému krevnímu tlaku a poruše srdečního rytmu. Optimální tělesná hmotnost zefektivní proudění krve v cévách a zabrání namáhání srdce.

Zdravé jídlo = zdravé srdce

Potraviny, které jíte, ovlivňují hladinu cholesterolu a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Optimální jsou takové potraviny, které mají vysoký obsah živin a zároveň nízkou hodnotu kalorií. Nevhodné jsou zejména koláče, bonbóny, sušenky, dezerty, předem zpracované maso a hovězí maso ve velkém množství. Tuk v těchto potravinách zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu, který se ukládá do aterosklerotických plátů v cévách. Zdravý jídelníček by měl být postaven na středomořské stravě s dostatkem ryb, libového masa, ovoce a zeleniny.

Vysoký krevní tlak nebolí

Nekontrolovaný vysoký krevní tlak je jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů pro vznik srdečních onemocnění. Zvýšený tlak nebolí a nemusí se ani nijak fyzicky projevovat, proto je dobré nepodceňovat prevenci a nechat se vyšetřit lékařem. Měření krevního tlaku je rychlý a snadný test, který nebolí, a dobrou zprávou je, že vysoký krevní tlak se dá léčit.

Příliš mnoho „špatného“ cholesterolu a málo toho „hodného“ může způsobit vznik aterosklerotického plaku na stěnách cév. Časem tyto cévy tvrdnou a zužují se. Takto pozměněná céva omezí průtok krve do cílového orgánu a může vést k infarktu nebo mrtvici. Někdy se dá tento poměr upravit dietou, ale někdy je třeba vzít si na pomoc léky. Proto raději požádejte svého lékaře o krevní rozbor a nastavení léčebného plánu.

Nepodceňujte cukrovku

Dobře zaléčená cukrovka je důležitá nejen pro zdravé srdce, ale pro zdraví obecně. Mějte na paměti, že cukrovka, obezita, vysoký krevní tlak a cholesterol se navzájem ovlivňují.

Nezapomeňte, že zdraví svého srdce máte i ve svých rukou. Přiměřená fyzická aktivita pomáhá bojovat proti vzniku srdečních onemocnění a změna návyků vedoucí ke zdravému životnímu stylu má efekt srovnatelný s nejmodernějšími léky.

(dzit)

https://www.everydayhealth.com/hs/heart-disease-risk/lifestyle-changes-protect-heart/