#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Předcházejte onemocněním srdce testováním krve!

Předcházejte onemocněním srdce testováním krve!

31. 12. 2015

Nadměrné množství tuků v krvi nepoznáme. Žádná bolest, otoky či jiné signály takzvanou hyperlipidémii neprozradí. Před závažnými chorobami srdce a cév, které má tato porucha na svědomí, nás tak ochrání jedině pravidelné lékařské kontroly a vyšetření.

Krevní lipidy neboli tuky jsou důležité pro správnou funkci organismu. Pokud je jich ovšem nadbytek (především cholesterolu a triacylglyceridů), mohou způsobovat závažné zdravotní problémy. Takový stav se nazývá hyperlipidémie. Důsledkem může být vznik aterosklerózy, tedy ukládání tuků do cévní stěny, což může cévy zužovat. Ateroskleróza je nejčastější příčinou srdečního infarktu či cévní mozkové příhody, proto je minimalizace a zpomalení jejího postupu pro naše zdraví zásadní.

Poznejte hlavní viníky

Cholesterol je látka tukového charakteru, kterou produkují játra. Pokud ale příjem, často kvůli nadbytku živočišných potravin, převyšuje potřebu organismu, jeho krevní hladina se zvyšuje a může prostupovat do cévní stěny. V krvi je cholesterol přenášen na tzv. lipoproteinech – částicích s bílkovinnou a tukovou složkou. A právě koncentraci těchto lipoproteinů v krvi je možné měřit. Triacylglyceridy jsou tuky ve formě, kterou naše tělo skladuje – jde o tukové zásoby v oblasti boků či břicha. Ve velkém množství jsou zodpovědné za obezitu.

Testování není zbytečné

Protože hyperlipidémie se většinou neprojevuje žádnými nepříjemnými příznaky, je důležité tuky sledovat pomocí krevních testů. Ty provádí praktický lékař a měli bychom je podstupovat alespoň jednou za pět let. Z výsledků se získají hodnoty lipidového spektra, odborník je porovná s vaším zdravotním stavem a může posoudit průběh aterosklerózy a další rizikové faktory pro vznik srdečních nemocí. Běžně se testuje několik složek a forem krevních tuků, které jsou součástí zmiňovaného lipidového spektra. Jsou to:

  • LDL – tzv. „špatný“ cholesterol, tedy ten, jenž je zodpovědný za vznik aterosklerózy. Obecně platí, že čím nižší jsou hladiny LDL, tím lepší je to pro zdraví. Normální hodnoty se odvíjejí od zdravotního stavu vyšetřovaného. U zdravého člověka je cílová hodnota méně než 3 mmol/l. U osob, které netrpí kardiovaskulárním onemocněním, ale jejich riziko je u nich zvýšeno (pacienti s cukrovkou, s vrozenými poruchami krevních lipidů, s vysokým krevním tlakem či s počínající aterosklerózou), by hladina LDL-cholesterolu měla být nižší, tj. pod 2,5 mmol/l. Třetí skupinou jsou pacienti s onemocněním srdce a cév (pokročilá ateroskleróza, stav po srdečním infarktu a mozkové příhodě a další) – u těchto pacientů je cílová hodnota LDL, při které byl ve studiích popsán i ústup aterosklerózy, až pod 1,5 mmol/l.
  • HDL – „hodný“ cholesterol, který transportuje LDL do jater, odkud je pak vylučován ven z těla. HDL tak může bránit vzniku ateromů. Známkou menšího zdravotního rizika jsou vyšší hodnoty, u mužů více než 1 mmol/l a u žen nad 1,2 mmol/l.
  • Celkový cholesterol - jde o souhrnné množství, které nám koluje v krvi. Nemělo by být vyšší než 5 mmol/l.
  • Triacylglyceridy – jsou ukládány v tukové tkáni jako zásoba energie. Norma je do 1,7 mmol/l a již hodnoty 2,3 mmol/l mohou být potenciálně nebezpečné!

Po zvážení výsledků a dalších rizikových faktorů může lékař v případě potřeby předepsat léky – nejčastěji tzv. statiny, základní preparáty pro léčbu dyslipidémii, které snižují LDL-cholesterol v krvi. Pokud jsou v nepořádku i další parametry testů, může přidat kombinaci s fibráty – léky, zvyšujícími HDL-cholesterol a snižujícími triacylglyceridy.

Pět tipů pro snížení hladiny tuků

Jelikož jsou obezita či vysoký tlak zásadními faktory pro vznik cévních chorob, správná životospráva a pravidelný pohyb mohou postup aterosklerózy výrazně zpomalit. Jak na to?

  1. Omezte příjem cholesterolu na 200 mg za den (např. 1 vejce).
  2. Zvyšte příjem rostlinných tuků, třeba konzumací oříšků.
  3. Přidejte vlákninu – tedy zeleninu, luštěniny či celozrnné výrobky. Doporučený denní příjem je 23–30 g.
  4. Zvykněte si na pravidelný pohyb, pokles hmotnosti může výrazně snížit hodnotu LDL-cholesterolu.
  5. Skoncujte s tabákem – kouření zmenšuje množství HDL-cholesterolu, zužuje cévy a urychluje aterosklerózu.

(cean)

Zdroje:
www.webmd.com