#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Sádlo je (opět) zdravé

Sádlo je (opět) zdravé

3. 3. 2017

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?

Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.

Jak poznat zdravý tuk

  • Tuky jsou pro zdraví organismu nezbytné. Mají tvořit až třetinu denního energetického příjmu.
  • Mezi zdravé tuky patří nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené a polynenasycené). Zejména polynenasycené mastné kyseliny dokážou snižovat „zlý“ LDL cholesterol v krvi a tím předcházet vzniku srdečně-cévních onemocnění.
  • Naopak u tzv. transmastných kyselin byl prokázán negativní vliv na zdraví. Transtuky totiž LDL cholesterol naopak zvyšují. I malé množství těchto tuků škodí. Jídelníček by proto neměl žádné transtuky obsahovat.

V čem sádlo poráží konkurenty

Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:

  • při běžné pokojové teplotě se velmi dobře roztírá,
  • nejsou žádné škodlivé transmastné kyseliny,
  • máslo obsahuje 45 % zdravých tuků, sádlo 60 %,
  • většina zdravého tuku v sádle je kyselina olejová (stejně jako v olivovém oleji),
  • v sádle je přibližně stejné množství cholesterolu jako v másle (95 mg cholesterolu na 100 g, přičemž bychom museli sníst 210 g sádla, abychom dosáhli povoleného množství tuku při nízkocholesterolové dietě).

Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.

Pozor na kalorie

Samozřejmě se nelze živit jen sádlem. Má totiž i stinné stránky:

  1. podporuje obezitu,
  2. přispívá k rozvoji zánětu v těle,
  3. podílí se na vzniku inzulinové rezistence (snížené citlivosti na hormon inzulin u diabetiků),
  4. pokud není uchováváno v chladničce, může se kazit.

Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.

(hah)

Zdroje:
health.clevelandclinic.org
www.steadyhealth.com
www.washingtonpost.com