#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Šest pohybových aktivit, které umí snížit špatný cholesterol

Šest pohybových aktivit, které umí snížit špatný cholesterol

17. 5. 2018

S vysokým cholesterolem lze bojovat nejen dietou a léky. Skvělou metodou je také cvičení. Napovíme, jakou pohybovou aktivitu v rámci léčby nebo prevence vysokého cholesterolu vyzkoušet.

Cvičení zlepšuje postavu, protože pomáhá udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost. Působí pozitivně i z pohledu psychiky. Pohybem navíc snižujeme hladinu „zlého“, LDL cholesterolu, a naopak zvyšujeme množství „dobrého“, HDL cholesterolu. Z jakých aktivit lze vybírat?

1. Jděte si zaběhat

Běh je na snižování cholesterolu ideální. Pomůže vám zbavit se i nadbytečných kil. Cílem není být nejrychlejší nebo všechny předběhnout. Zkuste prostě jen zvládnout pár kilometrů vlastním tempem. Obecně má na hladiny krevních tuků mnohem lepší efekt dálkový běh než sprint.

2. Vyrazte na svižnou procházku

Zvláště ve starším věku může být chůze zdravější než běh. Má příznivý efekt na srdce a cévy, a to hned v několika ohledech. Mimo jiné snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu.

3. Nasedněte na kolo

Cyklistika má podobný efekt jako běh. Je ale citlivější ke kloubům. Pokud máte problémy s bolestí v kyčlích nebo kolenech, je pro vás cyklistika ideální. Je-li to možné, zkuste jezdit na kole do práce. Budete tak mít jistotu pohybu každý pracovní den.

4. Dejte si pár temp v bazénu

Co se kloubů týká, je plavání nejspíše vůbec tím nejšetrnějším sportem. Na tělesný tuk, hmotnost a hladinu „zlého“, LDL cholesterolu má snad nejpříznivější efekt ze všech zde uvedených pohybových aktivit.

5. Zvedejte činky

Dosud jsme hovořili pouze o aerobním cvičení. I posilování má však příznivý vliv na hladinu cholesterolu. Nejlepšího efektu dosáhnete kombinací posilování a některé z uvedených aerobních aktivit. Myslíte si, že jste na podobný trénink moc staří? Studie, která se zabývala vlivem několikatýdenního posilování na hladiny cholesterolu, se účastnily ženy ve věku 70–87 let!

6. Naučte se jógu

I jóga má příznivý vliv na zdraví srdce a cév. Hodina denně pomůže snížit hladiny „zlého“, LDL a zvýšit množství „hodného“, HDL cholesterolu. Jóga má příznivý dopad také na krevní tlak.

Některé sporty jsou na snižování cholesterolu a zlepšování zdraví srdce a cév lepší než jiné. Vyberte si činnost, která vás baví a kterou budete dělat pravidelně. Není až tak důležité, o jaký sport se jedná. Zásadní je cvičit alespoň 30 minut denně.

(dos)

Zdroj: https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/treating-with-statins/best-exercises#6