#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Škodí káva srdci, nebo prospívá?

Škodí káva srdci, nebo prospívá?

3. 5. 2018

Ranní šálek kávy – pro většinu z nás každodenní rituál, bez něhož si start do nového dne nedokážeme představit. Kardiologové dříve před účinky kávy na lidské srdce varovali. Jaký je jejich pohled na tento nápoj v současnosti?

Prospěšné polyfenoly

Kardiologové ještě před nedávnem doporučovali svým pacientům, aby kávu raději nepili. Předpokládali totiž, že by kofein v ní obsažený mohl zhoršovat nejen vývoj kardiovaskulárních onemocnění, ale také zvyšovat riziko infarktu myokardu, mrtvice a dalších srdečních příhod. Nedávné studie však ukazují, že káva nemusí být tak problematická, jak se dříve tvrdilo. Při konzumaci v menším množství by mělo být její pravidelné pití pro srdce dokonce prospěšné. Zdravotní přínosy tohoto nápoje jsou obvykle přičítány vysoké koncentraci polyfenolů. Jedná se o látky s antioxidačními účinky, které poskytují ochranu před celou řadou dalších onemocnění. Podle jedné řecké studie tyto zdraví prospěšné látky dokonce zlepšují funkci endotelu (výstelky krevních cév a srdečních dutin). Když je endotel tepen zdravý, krev snáze proudí a srdce pak pracuje lépe.

Pochybnosti vyvráceny

Podle dvou rozsáhlých studií (první se zúčastnilo 400 tisíc lidí a druhé více než 1 milion dobrovolníků) neexistuje souvislost mezi pitím kávy a zvýšeným rizikem vzniku srdečních chorob. Konzumace kávy v umírněném množství (3 až 5 šálků denně) dokonce toto riziko snižuje. Pokud to tedy s kávou nepřeháníte, nemusíte se o své srdce bát. Jiné studie se zúčastnilo více než 80 tisíc žen pijících denně 2 až 3 šálky kávy. Potvrdilo se u nich snížení rizika mrtvice až o 20 %.

S arytmií raději opatrně

Nedávná studie nenašla žádnou souvislost mezi pitím kávy s kofeinem a arytmií (poruchou srdečního rytmu), přesto někteří lékaři dle zkušeností ze svých ordinací nedoporučují pít pacientům s arytmií nebo prodělaným infarktem myokardu kávu ve větším množství. Kofein totiž způsobuje zvýšení krevního tlaku a nutí srdce pracovat intenzivněji a rychleji. To může u lidí s oslabeným srdcem způsobit nenadálé zdravotní potíže.

Pokud tedy máte nějaký kardiovaskulární problém a chcete pít kávu, uděláte nejlépe, když se o maximálním počtu šálků, které je vhodné za den vypít, poradíte se svým lékařem.

(hah)

Zdroje:

https://heartmdinstitute.com/diet-nutrition/coffee-good-bad-heart-health-2/

https://www.everydayhealth.com/news/coffee-your-heart-stimulant-stressor/

https://www.theguardian.com/science/2017/jul/10/coffee-cuts-risk-of-dying-from-stroke-and-heart-disease-study-suggests