LDL – „zlý“ cholesterol

LDL-cholesterol patří mezi krevní tuky, které ovlivňují zdraví našeho srdce a cév. Je také označován jako „zlý“ cholesterol, a tak bychom se měli snažit udržovat jeho množství na co nejnižších hodnotách. Pokud vás lékař varuje před zvýšeným cholesterolem, s nejvyšší pravděpodobností má na mysli právě LDL-cholesterol.

LDL – „zlý“ cholesterol

Rozdíl mezi LDL a HDL

Cholesterol jako takový cestuje krví navázaný na bílkoviny (proteiny), čímž vznikají tzv. lipoproteiny. Pokud lipoproteinová částice obsahuje vyšší podíl tuků než bílkovin, označuje se jako LDL (lipoprotein o nízké hustotě). Opačným případem je HDL (lipoprotein o vysoké hustotě) neboli „hodný“ cholesterol, který obsahuje větší podíl bílkovin než tuků a pro naše zdraví je naopak prospěšný.

Základní kámen aterosklerotického plátu

Organismus cholesterol potřebuje k výstavbě buněk, tvorbě některých hormonů a vitamínu D. Cholesterol je také nezbytnou součástí nervové tkáně. Zvýšené množství cholesterolu však představuje zdravotní riziko. Nadbytečný cholesterol je zabudován do LDL částic, které mohou vniknout do cévní stěny a urychlit tak rozvoj tzv. aterosklerotického plátu, což je nahromaděná tuková hmota a bílé krvinky ve stěně tepny. Tento příznak aterosklerózy neboli kornatění tepen je příčinou řady kardiovaskulárních onemocnění, včetně srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Jak vysoký má LDL-cholesterol být?

  • Normální hodnoty LDL-cholesterolu jsou 1,2–3,0 mmol/l.
  • Hodnoty nad 3,0 mmol/l představují zvýšené riziko rozvoje aterosklerózy a s ní souvisejících chorob srdce a cév.
  • Nemocní se zvýšeným kardiovaskulárním rizikem by se však měli snažit mít hodnoty LDL-cholesterolu ještě nižší: pod 2,5 mmol/l. U nejrizikovějších osob (s již rozvinutým kardiovaskulárním onemocněním) chtějí lékaři všemi dostupnými léčebnými prostředky dosáhnout hodnot pod 2 mmol/l.

Jak snížit LDL-cholesterol?

Především úpravou životního stylu, eventuálně s pomocí léků snižujících hladiny krevních tuků (hypolipidemik). Mezi opatření upravující hladiny krevních tuků patří:

  • zanechání kouření,
  • snížení tělesné hmotnosti (při nadváze či obezitě),
  • pravidelná pohybová aktivita (3–4× týdně po dobu 30–45 minut),
  • úprava stravování (zejména preference ryb, bílého masa, vynechání uzenin, vnitřností),
  • omezení konzumace alkoholu.

(veri)

Zdroj: http://www.webmd.com/cholesterol-management/ldl-cholesterol-the-bad-cholesterol?page=2

Richard Češka a kolektiv: Interna. 1. Praha: Triton 2010. Str. 256.

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 1

Čtěte dále

Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

Blahodárný vliv vlákniny na správné fungování trávicího traktu je všeobecně znám. Málokdo už ale ví, že tato obtížně vstřebatelná... celý článek

Předsevzetí na rok 2016: zvolte ta nejzdravější!

Kdo z nás alespoň jednou za život nevstupoval do nového roku s nějakým tím ušlechtilým předsevzetím? Jenže dostát slibům... celý článek

Hlavní příznaky infarktu či mrtvice – naučte se je znát!

Bolest na hrudi, náhlé poruchy pohybu a řeči nebo prudká bolest vystřelující do dolních končetin. Projevy závažných chorob kardiovaskulárního... celý článek