#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Blíží se 30. narozeniny? Skoncujte s kouřením, dokud je čas!

Blíží se 30. narozeniny? Skoncujte s kouřením, dokud je čas!

1. 5. 2015

S bažením po tabáku dnes bojují i velmi mladí lidé. Vedle psychické závislosti na kouření jako takovém se u nich často rozvíjí i závislost tělesná. Odvyknutí kouření ještě před třicátými narozeninami je přitom výhodné z více důvodů.

Čím déle člověk tabák konzumuje, tím obtížnější může být jeho snaha mu odvyknout. S každou další cigaretou se totiž upevňují kuřácké rituály. Pokud si po dobu dvaceti let každý den při cestě do práce na autobusové zastávce zapálíte, bude pro Vás coby bývalého kuřáka čekání na autobus představovat velmi rizikovou situaci spojenou se silnou touhou si cigaretu opět pořídit. Psychická závislost bývá po letech kouření natolik silná, že představuje hlavní překážku v úspěšném odvykání a příčinu opakovaných selhání.

Předcházejte zdravotním komplikacím

Další výhodou skoncování s tabákem v co nejmladším věku je pochopitelně pozitivní vliv tohoto kroku na naše zdraví. Lze tak nejen příznivě ovlivnit průběh řady již probíhajících chorob, ale některým onemocněním lze včasným odvyknutím kouření dokonce zcela předejít. Například riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění klesá velmi rychle již během prvních dnů nekouření a po roce je zhruba poloviční.

Správný příklad pro potomky

Je doloženo, že děti kuřáků kouří častěji než děti rodičů, kteří tabák nekonzumují. Pokud se Vám podaří vyhrát nad cigaretami ještě před početím potomka (ideálně však dříve, protože tabák nepříznivě ovlivňuje plodnost), nabídnete svému dítěti příkladný vzor. Dým ve společných prostorách (doma, v autě apod.) navíc prokazatelně ohrožuje zdraví dítěte. Pasivní kouření může vyvolávat mimo jiné:

  • opakované záněty středního ucha
  • záněty průdušek nebo zápaly plic
  • astma
  • rakovinu, především leukémii

Pokud se rozhodnete přestat kouřit, neváhejte směřovat své dotazy na odborníka. Základní doporučení by Vám měl poskytnout kterýkoliv lékař, informace o nikotinové substituci (náplastech, žvýkačkách apod.) naleznete v lékárně. Komplexní terapií závislosti na tabáku, včetně případné psychoterapie či nasazení léků, Vás provedou odborníci ve specializovaných centrech.

(veri)

Zdroj:
www.mayoclinic.org