#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Chraňte své srdce − kila raději zvedejte než ukládejte

Chraňte své srdce − kila raději zvedejte než ukládejte

21. 11. 2018

Kilo sem, kilo tam… Také se tak stavíte ke svojí nadváze či obezitě? Pokud vám kila spíše přibývají než ubývají, možná byste se měli začít bát o své cévy a srdce. S nadváhou a obezitou jsou totiž spojena rizika vzniku jejich onemocnění.

Lidská populace rapidně a nebezpečně tloustne. Mnozí odborníci hovoří v souvislosti s obezitou dokonce o epidemii. Tento problém se navíc netýká pouze starších ročníků, ale stále častěji se vyskytuje také u dětí a mladých lidí. Když k tomu přidáme fakt, že onemocnění srdce a cév jsou ve vyspělém světě zabijákem číslo jedna, nemůže nám souvislost mezi těmito dvěma problémy uniknout.

Kdy je čas začít s hubnutím?

Nejčastěji používaným kritériem, které nám pomůže zjistit, zda je naše váha v normě, je body mass index (index tělesné hmotnosti) − BMI. Jedná se o jednoduchý výpočet, kdy váhu (v kg) dělíme výškou (v m na druhou). Vypočítanou hodnotu pak stačí porovnat s výsledky v tabulce:

Tabulka hodnot BMI

Podváha

< 18,5

Normální hmotnost

18,51−25,0

Nadváha

25,1−30,0

Obezita

30,1−40,0

Morbidní obezita

> 40,1

Ideální hodnoty se pohybují mezi 18,5 a 25. BMI však může být někdy zavádějící. Například kulturisté mívají vysoké hodnoty BMI, což je však dáno tím, že mají vyšší procento svalů. Z toho vyplývá, že BMI nebere v potaz, co naši váhu tvoří − zda máme více tuku, nebo hodně svalů.

Zrádné tuky

Právě ukládání tuků dává mnoho odborníků do souvislosti s onemocněním srdce a cév. Uložený tuk, zejména v oblasti břicha, je totiž aktivním orgánem, který produkuje řadu látek vstupujících do metabolismu. Tuk se navíc hromadí okolo orgánů, kde narušuje jejich správnou funkčnost. Jedná se o tzv. ektopické ukládaní tuků, ke kterému dochází v důsledku nezdravého stravování, nedostatku pohybové aktivity, kouření nebo dědičných vloh.

Lepší je metr než kalkulačka

Ukládání tuků, zejména těch na břiše, může být velmi nebezpečné. Hodnotu BMI je proto dobré doplnit o hodnotu obvodu pasu, která vypovídá o riziku vzniku obezity v oblasti břicha. Obvod pasu ideálně změříte v linii pupku nebo nad ní. Jaké hodnoty jsou normální a které představují zdravotní riziko, vám opět ukáže tabulka:

Tabulka hodnot pro obvod pasu
Normální Zdravotní riziko
Ženy do 80 cm nad 88 cm
Muži do 94 cm nad 102 cm

Kromě BMI a obvodu pasu je také dobré změřit ještě poměr obvodu pasu a boků. Tyto údaje nám více vypoví o rozložení tukové tkáně. Podle Světové zdravotnické organizace se nebezpečné hodnoty tuku pohybují nad 0,85 pro ženy a u mužů nad 0,9. V takovém případě se už jedná o nebezpečnou obezitu.

S obezitou bojujte

Je nesporné, že obezita přispívá k onemocnění srdce a cév. Mnohdy se však jedná o komplexní vztah všech rizikových faktorů těchto onemocnění, proto pacientovi nemusí stačit ke zlepšení zdravotního stavu pouze zhubnout. Nicméně i přesto je prokázané, že při poklesu váhy o 5−10 % dochází u nemocných ke zlepšení krevního tlaku, cukrovky a k jejímu celkově nižšímu výskytu. Pravidelný pohyb pak pomáhá významně snížit riziko úmrtí nejen na onemocnění srdce a cév. V rámci prevence proti obezitě není nezbytné držet přísné diety, ale přistoupit k léčbě jako ke změně životního stylu. Pusťte se do toho a vaše srdce vám poděkuje.

(eha)

Zdroje:

https://zdravi.euro.cz/clanek/postgradualni-medicina-priloha/obezita-a-kardiovaskularni-onemocneni-172602

https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/48/3560/2901165

http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44583/9789241501491_eng.pdf;jsessionid=FB170E4BFF28C944EC9B65896A50BF3B?sequence=1