#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Hlavní příznaky infarktu či mrtvice – naučte se je znát!

Hlavní příznaky infarktu či mrtvice – naučte se je znát!

20. 7. 2015

Bolest na hrudi, náhlé poruchy pohybu a řeči nebo prudká bolest vystřelující do dolních končetin. Projevy závažných chorob kardiovaskulárního systému mohou být vskutku různorodé. Víte, kdy je potřeba zpozornět a neprodleně přivolat pomoc?

Infarkt myokardu

Pokud aterosklerotický plát zcela uzavře průsvit srdeční věnčité tepny, za několik minut dochází k rozvoji infarktu myokardu. Ten je způsoben nenávratným poškozením srdečních buněk, které podléhají takzvané nekróze.

  • Hlavním klinickým projevem infarktu myokardu je typicky klidová dlouhotrvající svíravá či pálivá bolest na hrudníku, která se může šířit do krku, dolní čelisti, zubů, jedné nebo obou horních končetin, může být pociťována v zádech nebo v oblasti břicha.
  • Dalším typickým signálem je dušnost, jež je způsobena hromaděním krve v plicích kvůli nedostatečné funkci srdeční pumpy.
  • Infarkt je také často provázen nevolností, zvracením a nadměrným pocením.
  • V závažných případech se rozvíjí šokový stav nebo bezvědomí. Šok je charakterizován snížením krevního tlaku, zrychlením srdeční akce a poruchami prokrvení orgánů a tkání. Nemocný je nápadně bledý a opocený, kůže koncových částí těla je také bledá a chladná.

Hrozba jménem mrtvice

Mechanismus vzniku cévní mozkové příhody neboli mrtvice je obdobný jako v případě infarktu. Ovšem každá část mozku je specializována na jinou činnost, projevy této příhody jsou tak velmi bohaté a závisí na poškozené oblasti mozkové tkáně. Mezi alarmující příznaky patří:

  • Potíže s chůzí – může se jednat o zakopávání, náhlé závratě, ztrátu rovnováhy a koordinace pohybů.
  • Problémy s řečí a porozuměním – postižení jedinci často nerozumí, drmolí, mluví z cesty nebo používají vulgární výrazy.
  • Ochrnutí a necitlivost obličeje, rukou či nohou – obtíže jsou typicky jednostranné, prvním příznakem bývá pokleslý koutek nebo neschopnost zvednout obě ruce nad hlavu.
  • Poruchy zraku – může jít o úplnou ztrátu zraku, rozmazané či dvojité vidění.
  • Náhlá, silná bolest hlavy – bývá doprovázena zvracením, závratěmi a poruchami vědomí.

Když nejsou nohy prokrvené

Ischemická choroba dolních končetin je souhrnné označení pro zhoršené prokrvení jejich tkání. Porucha se nejprve projevuje pocitem chladných nohou a ztrátou ochlupení. Později se přidávají prudké bolesti, které se objevují zejména při chůzi a ustupují po zastavení. V těžších případech se bolesti objevují i v klidu – bývají nejhorší v noci, částečnou úlevu přináší svěšení končetiny z postele. V poslední fázi onemocnění dochází na nohách k rozvoji vředů a gangrény. Odumírající tkáň může postihnout celou končetinu a ohrozit ji amputací.

Pokud u sebe nebo svých blízkých zaznamenáte některé z těchto příznaků, vůbec se nerozmýšlejte a ihned volejte lékaře. Vaše rychlost a pohotovost totiž může zachránit lidský život.

(holi)

Zdroje:
www.mayoclinic.org