#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Hlídejte si triglyceridy, mohou upozornit na nemoc!

Hlídejte si triglyceridy, mohou upozornit na nemoc!

11. 7. 2017

Chcete mít zdraví opravdu pod kontrolou? Pak si zjistěte svou hladinu triglyceridů. Jde o druh krevních tuků a vyšetřit jejich množství z odběru krve je velmi jednoduché. Důvodů, proč se o triglyceridy zajímat, je několik.

Co stojí za vzestupem

Zvýšená hladina triglyceridů značí, že s tuky v našem těle není něco v pořádku. To může být dáno buď některými nemocemi, které si pohrávají s naším metabolismem, ovšem častější příčinou bývá nevhodný životní styl. Vzácná není ani kombinace obou faktorů.

  • Z nemocí triglyceridy nejčastěji zvyšuje cukrovka, snížená funkce štítné žlázy, nemoci jater a ledvin.
  • Z faktorů životosprávy to bývá nadměrně kalorická strava, vysoký příjem tuků, alkohol, obezita a nedostatek pohybu.

Signál nebezpečí

Triglyceridy v krvi mohou přispívat ke vzniku aterosklerózy – tukových plátů v tepnách. Ateroskleróza je nejčastějším původcem smrtících kardiovaskulárních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Kromě toho nás velmi vysoké triglyceridy ohrožují i vznikem akutního zánětu slinivky břišní. Navíc jsou jakýmsi ukazatelem celkového zdraví. Pokud jsou triglyceridy zvýšené, doprovází je obvykle i nadměrné hodnoty cholesterolu a další rizikové faktory srdečních chorob.

Kolik je norma?

Triglyceridy v krvi rychle stoupají po jídle. Zásadou, kterou musíte při jejich kontrole dodržet, je proto přijít na odběry skutečně po nočním a ranním lačnění. Pozor i na takové drobné chyby, jako je ranní káva s mlékem – i ta může jejich hladinu zvýšit! Hodnoty triglyceridů na lačno mohou být následující:

  • Normální koncentrace je pod 1,7 mmol/l (milimolů na litr).
  • Mírně zvýšená hodnota je 1,8 až 2,2 mmol/l.
  • Vysoká koncentrace je v rozmezí 2,3–5,6 mmol/l. Hodnoty nad tímto stropem už označujeme za velmi vysoké.

Držte je na uzdě!

Základním krokem ke snížení triglyceridů je úprava životního stylu. Doporučuje se změna stravy, omezení tučných jídel a alkoholu, zhubnutí a pohyb. Pokud se na jejich vysoké hladině podílí onemocnění, jako je cukrovka nebo snížená funkce štítné žlázy, je třeba se léčit a terapii dodržovat. Snížit triglyceridy umí i léky. Jejich užívání by však vždy mělo být jen doplňkem zdravého životního stylu, nikoliv jeho náhražkou.

(luko)

Zdroj:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186