#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Lze zabránit rozvoji srdečního selhání?

Lze zabránit rozvoji srdečního selhání?

26. 10. 2021

Srdeční selhání je závažné onemocnění, které se často nepozorovaně vkrádá do lidského života a pak nečekaně udeří. Proč se na nemoc většinou přijde až při závažnějším poškození srdce? Lze tomuto průběhu zabránit?

Příznaky, které není radno ignorovat

Povědomí o podstatě srdečního selhání není mezi lidmi ještě zcela rozšířené. Mnozí si jej pletou s infarktem či zástavou srdce. Proto ani jeho typické příznaky nejsou mezi lidmi příliš známé. Jedná se především o potíže s dechem, bušení srdce, otoky končetin, přibírání na váze, nechutenství, častější noční močení a únavu. Potíže se objevují zpočátku pouze při větší námaze, později začnou pacienta omezovat i při běžných aktivitách. Většina lidí problémy dlouhou dobu ignoruje a nedá si je do souvislosti se srdcem, a proto se na onemocnění přijde často až při závažném poškození srdeční svaloviny.

Když za srdečním selháním stojí ateroskleróza…

Srdeční selhání se u významné většiny pacientů rozvíjí na podkladě takzvané ischemické choroby srdeční. Pouze u menší části nemocných může být příčinou prodělaný zánět srdečního svalu, případně takzvaná kardiomyopatie. Při ischemické chorobě srdeční dochází k nedostatečnému prokrvení srdeční svaloviny na podkladě kornatění tepen neboli aterosklerózy. Principem aterosklerózy je ukládání tukových látek do stěny tepen, které jsou tak postupně zužovány. Úplný uzávěr cévy zásobující srdeční svalovinu se projeví jako infarkt. Původní svalovina je nahrazena vazivovou jizvou, která však ztrácí schopnost stahovat se stejně efektivně jako zdravý sval.

Důležitá role prevence

Ke vzniku aterosklerózy velkou měrou přispívá vysoký krevní tlak, obezita, nedostatek pohybu, stres, cukrovka, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, ale i alkohol a kouření. Jde o rizikové faktory, které lze do jisté míry ovlivnit a zabránit tak možnému rozvoji srdečního selhání. Podstata spočívá ve změně životního stylu. Zásadní je přestat s kouřením a omezit příjem alkoholu, zařadit do každodenního života dostatek pohybu, upravit stravovací návyky, omezit příjem soli, hlídat hladinu cholesterolu a dostatečně odpočívat. Důležité je také neopomíjet pravidelné preventivní prohlídky u lékaře. Pokud už se léčíte s některým z výše zmíněných onemocnění, je nezbytné terapii důsledně dodržovat a nevysazovat předepisované léky ani v případě, že se cítíte zcela zdrávi a bez obtíží.

Se srdečním selháním se v České republice potýká kolem 230 tisíc osob, přičemž pravděpodobně dalších asi 200 tisíc jedinců není ještě diagnostikováno. Jedná se o onemocnění, které nelze zcela vyléčit, pouze kontrolovat. Vzniku onemocnění lze však předcházet, zásadní je zmíněná úprava životního stylu.

(mraf)

Zdroje:

https://www.tribune.cz/clanek/44290-nepodcenujme-prevenci-a-adherenci-u-srdecniho-selhani

https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/heart-failure-lower-chances