#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?

Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?

20. 2. 2017

Informace o škodlivosti cholesterolu se na nás valí ze všech stran. Co je to za látku, že má v našem těle takovou moc? Prozradíme, proč jsou správné hodnoty cholesterolu tolik důležité a jaká je jeho role v organismu.

Cholesterol je látka, která pomáhá tělu zpracovávat tuky. Svou roli hraje i při tvorbě některých hormonů a při ochraně orgánů. Sám o sobě není škodlivý, ale za určitých okolností může tělo poškozovat. Zdrojem cholesterolu je potrava a produkují ho také játra. Čím více cholesterolu člověk přijme z živočišné stravy (například z masa a mléčných výrobků), tím více ho vytvoří i játra.

Dva odlišné druhy

Cholesterol se v krvi sám nerozpouští a jeho přenos v krevním oběhu je zajištěn prostřednictvím „nosičů“. Těm se říká lipoproteiny. Dva druhy těchto lipoproteinů daly název i dvěma druhům cholesterolu:

  • LDL cholesterol (tzv. „zlý“),
  • HDL cholesterol (tzv. „hodný“).

Cévy v ohrožení

Příliš mnoho LDL cholesterolu v krvi přispívá k zužování cév. Na jejich stěnách se hromadí vrstva tvořená tukovými částicemi, cholesterolem a vápníkem. Cévy tuhnou a zužují se, což omezuje proudění krve. Tomuto procesu se říká ateroskleróza. Pokud se usazenina uvolní, může ucpat některou cévu a způsobit mrtvici nebo infarkt.

Krotitel zla

HDL cholesterol se označuje jako hodný, protože přispívá k odstraňování toho zlého z cév. Pomáhá ho odplavovat do jater, kde je zlý cholesterol odbouráván. Proto je přítomnost tohoto hodného cholesterolu v krvi naopak žádoucí.

Ideální hodnoty

Množství LDL i HDL cholesterolu se dá zjistit krevními testy. Odběr krve by neměl probíhat při nemoci nebo v době, kdy tělo bojuje s jakoukoliv infekcí – hodnoty by mohly být zkreslené. Stejně jako při užívání některých léků nebo v průběhu těhotenství. Podle amerického Národního cholesterolového vzdělávacího programu (NCEP) by měly být hladiny cholesterolu v krvi následující:

LDL cholesterol

2,59–3,34 mmol/l – hodnoty, které se považují za optimální

3,35–4,12 mmol/l – hraniční hodnoty

4,13–4,9 mmol/l – vysoké hodnoty

HDL cholesterol

1,0–1,3 mmol/l – ideální množství u mužů

1,3–1,5 mmol/l – ideální množství u žen

Pozor na záměnu těchto čísel s hodnotami celkového cholesterolu! Ten tvoří více složek (LDL cholesterol, HDL cholesterol a triglyceridy, tedy tuky). Za správné hodnoty se u dospělých považuje 5,18 mmol/l a méně.

Jak být v normálu

Zdravý jídelníček, pohyb a minimum rizikových faktorů, jako je kouření a alkohol – to je základ pro vyvážené hodnoty cholesterolu. Pokud máte toho zlého příliš mnoho a hodného naopak málo, vystavujete se zvýšenému riziku srdečních a cévních nemocí.

(pak)

Zdroj:
www.heart.org
https://labtestsonline.org