#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

11. 7. 2017

Blahodárný vliv vlákniny na správné fungování trávicího traktu je všeobecně znám. Málokdo už ale ví, že tato obtížně vstřebatelná složka potravy prospívá také našemu srdci.

Krotí nadváhu

Vláknina na sebe ve střevě váže vodu a zvětšuje tím svůj objem – bobtná. Proto je důležité nešidit pitný režim, pokud přijímáme stravu na vlákninu bohatou. Nabýváním na objemu je nastolen pocit nasycení, a to již po několika soustech a na dlouhou dobu. Proto hraje vláknina důležitou roli v prevenci obezity. Díky dojmu sytosti totiž nemáme potřebu tolik jíst. Udržování adekvátní váhy je pak zcela zásadní pro náš kardiovaskulární systém.

Nižší cukr i cholesterol

Nebezpečí vzniku srdečně-cévních onemocnění, jako je infarkt myokardu nebo mozková mrtvice, zvyšuje nadměrné množství cholesterolu a cukru v krvi. Tím, že vláknina v trávicím traktu reguluje vstřebávání lipidů a sacharidů do organismu, upevňuje zdraví našeho srdce. Dostatek vlákniny v jídelníčku tedy pomáhá ke snížení cholesterolu a normalizaci hodnot krevního cukru.

Pozor na množství

Poučka „nic se nemá přehánět“ platí i v souvislosti s vlákninou. Pokud byste to s její konzumací přehnali, riskujete pocity nadmutí a křeče v břiše. Odborníci doporučují zařadit do stravy okolo 20 až 35 g vlákniny denně. Je obsažena například v:

  • luštěninách,
  • ovoci a zelenině,
  • semínkách a bobulích,
  • obilovinách.

Jíte-li potraviny s vyšším obsahem vlákniny, prospívá to nejen vašemu srdci, ale také trávicímu traktu. Vláknina totiž podporuje pravidelné vyprazdňování, působí proti zácpě a napomáhá růstu prospěšných střevních bakterií. Navíc snižuje riziko některých onemocnění, jako je například střevní divertikulitida.

(veri)

Zdroj:

http://www.webmd.com/diet/features/fiber-digestion