#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!

Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!

6. 4. 2017

I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat do pravidelného jídelníčku. Pokud vám tedy po Velikonocích zbyla nějaká na ošatce a na klasický vajíčkový salát nemáte zrovna chuť, nabízíme několik tipů, jak je chutně, zdravě a hlavně netradičně zpracovat.

Vejce vs. cholesterol

Vejce obsahují především kvalitní bílkoviny, 11 vitamínů a minerálů a jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin. Většina z nás se tak konzumace vajec v rozumné míře nemusí obávat. Tuky obsažené ve vejcích mají na hladinu cholesterolu v krvi u zdravých jedinců jen malý vliv.

Někteří lidé jsou ale ke zkonzumovanému cholesterolu citlivější, to znamená, že pokud si dopřávají potraviny bohaté na cholesterol, hladina „zlého“ LDL cholesterolu se v jejich krvi zvyšuje.

Pokud ale patříte do první skupiny, jíst můžete až 6 vajec za týden, aniž by se zvyšovalo riziko rozvoje kardiovaskulárního onemocnění.

Tipy na vaječné recepty

Nejzdravější volbou úpravy vajec jsou vajíčka uvařená natvrdo a ztracená vejce. Pokud nevíte, co s přebytkem velikonoční pomlázky, nabízíme 5 zdravých a netradičních receptů:

1. Salát s lososem a octovou zálivkou

Tento salát kombinuje základy francouzské kuchyně a je zdravým lehkých obědem. Cibule vidalia (sladká cibule) se skvěle hodí k zálivce vinaigrette a dává vařeným vejcím skvělou chuť. Povařte fazolky a položte je do mísy. Na ně naložte mix salátů, vejce nakrájená na plátky, cibuli a ogrilovaného lososa. Vše polijte dresinkem z octa, hořčice, soli, oleje, pepře a šalotky.

Ingredience: 450 g zelených fazolek, 1/4 hrníčku červeného vinného octa, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky olivového oleje, 1 lžička šalotky, 4 hrníčky mixu listových salátů, 1/4 hrníčku cibule vidalia, 4 filety z lososa, 2 vařená vejce.

2. Kuřecí játra s karamelizovanou cibulkou a omáčkou madeira

Chuť pokrmu je založena zejména na cibuli a omáčce, vařená vejce jej ale zjemňují a dobře doplní. Na oleji osmažte cibuli dohněda – asi 15 minut – a dejte stranou. V pánvi pak cca 2 minuty smažte kuřecí játra – uvnitř by měla zůstat růžová. Vraťte k nim cibulku, přidejte omáčku madeira, krátce povařte a podávejte s vejci nakrájenými na plátky a petrželkou.

Ingredience: 560 g kuřecích jater, 3 lžíce oleje, 1/2 hrníčku omáčky madeira, 1 vařené vejce, 3 cibule, 2 lžíce petrželky.

3. Vaječný salát s kapary

Tento klasický salát je výborný například v chlebu pita, na toastu i na salátové okurce. Ingredience smíchejte a je hotovo.

Ingredience: 1/4 hrníčku červené cibule, 1/4 hrníčku červené papriky, 1/4 hrníčku oliv, 1/4 hrníčku lehké majonézy, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce kaparů, 2 lžičky hořčice, 8 vařených vajec, sůl a pepř.

4. Pan bagnat s kuřetem

Pan bagnat, chléb zároveň naplněný i obložený, je oblíbený ve francouzské Provenci. S kuřetem, salátem a vařenými vejci je chléb s olivovým olejem ideální kombinací. Smíchejte citronovou šťávu, tymián, sůl a pepř s olejem. Bagetky vydlabejte a vnitřky potřete česnekem a pokapejte olejem. Naplňte zbývajícími ingrediencemi a prokládejte připraveným dresinkem, pak zabalte do alobalu a stlačte, aby pečivo nasáklo šťávou.

Ingredience: 1 lžíce citronové šťávy, 3/4 lžičky tymiánu, 1/3 hrníčku a 2 lžíce olivového oleje, 4 bagetky, 1 hlavička česneku, 8 listů listového salátu, 2 velká rajčata, 1 restované kuřecí prso – natrhané, 2 vařená vejce, 1 červená cibule, pepř.

5. Plněné masové koule

Vajíčka přidávají kuličkám texturu a málo kalorií, aniž by ztrácely masovou chuť. Pikantní papričky a koriandr chuť ještě zvýrazní. Smíchejte maso, vejce, rýži, sůl a cibuli a vytvarujte do 12 kuliček, které naplníte čtvrtkou vařeného vejce. Rajčatovou omáčku, česnek a papričky rozmixujte a vařte pomalu společně s kuličkami, dokud nebudou uvařené.

Ingredience: 450 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 1 lžíce rýže, 1/3 hrníčku cibule, 3 vařená vejce, 1,5 hrníčku vývaru, hrníček rajčatové omáčky, chipotle papričky dle chuti, 1 stroužek česneku, 3 lžíce koriandru.

(cean)

Zdroje:
www.health.com
www.heartfoundation.org.au