#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Menopauza před čtyřicítkou: ohroženému srdci pomohou hormony

Menopauza před čtyřicítkou: ohroženému srdci pomohou hormony

26. 10. 2015

Pohlavní hormony, estrogeny, jsou pro každou ženu důležité. V období před menopauzou snižují nebezpečí vzniku chorob srdce a cév. Ubývá jich až s nástupem přechodu, tedy okolo 50. roku věku. Co když ale ženu postihne menopauza daleko dříve, než je běžné?

Brzký přechod, který lékaři nazývají předčasným ovariálním selháním, představuje vzácný stav postihující asi 1 % žen. Jedná se o vyhasnutí funkčnosti vaječníků, ke kterému dojde dříve, než je přirozené, tedy před 40. rokem věku. Hladiny ochranných estrogenů u takto postižených osob klesají. Vedle vymizení menstruace a neplodnosti může mít toto onemocnění ještě další důsledky. Patří mezi ně rychlejší úbytek kostní hmoty, psychické potíže a vyšší riziko kardiovaskulárních chorob, než je v tomto věku u žen běžné.

Příčin selhání může být víc

Důvody předčasného ukončení činnosti vaječníků mohou být různé. Patří mezi ně:

  • některé vrozené genetické vady,
  • brzké vyčerpání zásob vajíček z důvodu jejich nízkého počtu,
  • autoimunitní choroba – tvorba protilátek útočících proti vlastním vaječníkům,
  • poškození vaječníků infekcí,
  • předchozí protinádorová léčba řešená chemoterapií či ozařováním,
  • chirurgické odstranění vaječníků z nejrůznějších důvodů.

Velmi časná menopauza může být ve svém důsledku příčinou zkrácení délky života právě z důvodu zvýšeného rizika rozvoje srdečně-cévních chorob. Proto se lékaři u takto nemocných žen kloní k podávání takzvané hormonální substituční terapie čili dodávání pohlavních hormonů zvenčí. Léčba se pak ukončuje v době, kdy obvykle nastává přirozený přechod.

(veri)

Zdroj:
www.tribune.cz