#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Prevence Alzheimerovy choroby? Hlídejte si cholesterol!

Prevence Alzheimerovy choroby? Hlídejte si cholesterol!

2. 3. 2018

Alzheimerova nemoc je postižení nervové soustavy typické pro jedince pokročilého věku. Vysoký krevní tlak a nadměrná hladina cholesterolu zvyšují pravděpodobnost, že se s onemocněním v budoucnu setkáte. Existuje prevence?

Populace stárne

Jedním z pokroků moderní medicíny je, že se s množstvím farmakologických přípravků, dostupností a kvalitou lékařské péče prodlužuje střední délka života. V současné době je také úspěšná osvěta veřejnosti zacílená na péči o zdravotní stav. Nevyvratitelným faktem ale zůstává stárnutí populace. Nových případů demence tak bude stále přibývat. Zjistilo se, že první příznaky nemoci postihují osoby v rozmezí 65–74 let. Každého druhého ve věku nad 85 let pak potká některé z neurodegenerativních onemocnění.

Jak zůstat mentálně fit?

Studie jednoznačně doporučují využívat mozek aktivně celý život. Potvrdilo se, že u lidí s vyšším vzděláním je nižší riziko vzniku Alzheimerovy nemoci a poruchy kognitivních funkcí. Pokud jste nekuřák, hlídáte si váhu, aktivně se hýbete a dodržujete zdravou životosprávu, opět významně snižujete riziko onemocnění demencí. Na druhou stranu vysoký krevní tlak, nadměrná hladina cholesterolu, cukrovka a kouření nástup onemocnění urychlují.

Hlídejte si cholesterol

Výzkumy odhalily, že lidé středního věku s nadlimitními hladinami cholesterolu jsou k onemocnění Alzheimerovou nemocí náchylnější. Stále však nebyl prostudován mechanismus, jak vysoké hladiny cholesterolu nástup onemocnění ovlivňují. Ví se ale, že způsobují ucpávání cév, což v konečném důsledku vede ke zvyšování krevního tlaku.

Škodí i mozku

Krevní tlak vyšší než 140/90 mmHg je zdraví škodlivý. Mimo jiné představuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou. Především pokud se nemocný s vysokým tlakem neléčí. Některé studie také potvrdily spojitost mezi vysokým tlakem a odumíráním spánkového laloku mozku. Existuje více teorií o tom, jak se vysoký tlak negativně podepisuje na funkci mozku. Jedna z nich říká, že vede ke zvýšené produkci amyloidu. To je bílkovina, která se v mozku ukládá a může napomáhat porušení funkcí neuronů a k jejich ztrátě, což se projeví demencí.

Pokud vás zajímá, zda jsou váš krevní tlak a hladiny cholesterolu v normě, objednejte se na vyšetření k praktickému lékaři. Rozbor krve zjišťující hladinu cholesterolu hradí zdravotní pojišťovna a výsledky se dozvíte zpravidla druhý den.

(žij)

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4374373/pdf/13195_2015_Article_118.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2918901/pdf/nihms-223766.pdf