#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Břišní obezita? Větší problém, než se zdá!

Břišní obezita? Větší problém, než se zdá!

17. 8. 2017

Není tuk jako tuk. Ten na břiše je daleko nebezpečnější než třeba „pneumatiky“ v oblasti boků a hýždí. Prozradíme, proč to tak je a jak se rizikových tukových zásob zbavit.

Kde přibíráme

Když tloustneme, přebytečný tuk se usazuje hlavně v podkoží a v břiše. Ne na břiše, v břiše. Nejedná se tedy o „pneumatiky“, které tvoří na našem těle záhyby, ale o příčinu, proč máme zvětšené kulaté břicho. Je to tuk, který je v břišní dutině a má velký vliv na náš metabolismus. Je sice důležitou součástí struktur obklopujících a podpírajících orgány a určité množství tuku mají v břiše i velmi štíhlí lidé, ale jakmile jeho množství přeroste únosnou mez, stává se nebezpečným. Dokonce tak výrazně, že jedním z nejdůležitějších měřitelných rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob je obvod pasu.

Změřte se!

Nadbytek břišního tuku je prokazatelně spojen s vysokým krevním tlakem, diabetem 2. typu, ischemickou chorobou srdeční, demencí a některými onkologickými diagnózami, jako je rakovina prsu a tlustého střeva. Jak poznat, kolik ho máte? Nejpřesněji to dovedou zobrazovací vyšetření, ale podstupovat je jen kvůli vlastní zvědavosti je nesmysl. Stačí, když si pořídíte krejčovský metr. Pokud jste žena, neměla byste mít v pase více než 90 cm, jako muž se držte pod 100 cm. Konkrétní hodnoty se samozřejmě liší podle stavby těla jednotlivce. Ovšem u většiny osob majících vyšší než uvedené míry se dříve či později objeví zdravotní problémy. Pokud si pravidelně budete měřit obvod pasu (třeba jednou za měsíc), získáte další důležitou informaci — trend. Tuku na břiše by vám s časem nemělo přibývat, protože zdravotní rizika se tím zvyšují. Pokud se budete držet na stejném obvodu, jste ve větším bezpečí.

Důležitá je snaha

Žádné kouzelné a bezpracné recepty, jak se zbavit břišního tuku, neexistují. Doporučení znějí následovně.

  1. Cvičte. Stačí pětkrát za týden půlhodinová svižná procházka.
  2. Odlehčete stravu. Nemusíte si odpírat všechno, co máte rádi, ale uberte na množství a přidejte zeleninu a celozrnné obilniny.
  3. Spěte. Nedostatek spánku mění hormonální pochody a přispívá k břišní obezitě.
  4. Nestresujte se. Alespoň ne více, než je nutné.

(pez)

Zdroj: http://www.webmd.com