#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Poznáte varovné signály, které mohou značit srdeční selhání?

Poznáte varovné signály, které mohou značit srdeční selhání?

21. 9. 2021

Otoky nohou, zvětšování hrudníku, potíže s dýcháním, únava, nechutenství, přibývání na váze, bušení srdce – příznaky, které si málokdo spojí s onemocněním srdce, a přitom se jedná o typické známky srdečního selhání. O jakou nemoc se jedná a koho se týká?

Znaky selhávajícího srdce jsou velmi nenápadné

Při srdečním selhání je porušena základní funkce srdečního svalu čili pumpování krve do těla a zásobování orgánů a tkání živinami a kyslíkem. Nedostatečné prokrvení těla se projeví nejprve při větší zátěži, a to typicky nedostatkem dechu. Pokud není pacient včas léčen, začnou se dechové potíže projevovat také v klidu a příznačná je také noční dechová tíseň, která nutí dotyčného spát s vypodloženou hlavou.

Tím, jak srdce nezvládá přečerpávat krev do krevního oběhu, začne se hromadit před ním, což se projeví tvorbou otoků nejprve v oblasti dolních končetin, postupně i kolem hrudníku. Otoků si pacienti všimnou většinou tak, že je začnou tlačit ponožky, případně boty, které jim doposud nedělaly problémy. Jedinci se srdečním selháním přibývají na váze, a to i několik kilogramů během jediného týdne, i přestože ztrácí chuť k jídlu. Z důvodu nižšího prokrvení většiny orgánů pak pramení únava a vyčerpání. Velmi častým příznakem je také nadměrné bušení srdce, protože se snaží přepumpovat nahromaděnou krev a dohnat zpomalené tempo způsobené touto nemocí.

Onemocnění, které se netýká pouze seniorů

Pokud se příznaky objeví, přisuzuje je většina lidí životnímu stylu, případně stárnutí, a lékaře nevyhledá. Pozdní stanovení diagnózy však pro pacienta znamená menší šanci na úspěšnou léčbu. Nejohroženější skupinu tvoří diabetici, pacienti s vysokým krevním tlakem a cholesterolem, lidé obézní (s BMI nad 30), ale také kuřáci a lidé se zvýšeným příjmem alkoholu. Srdeční selhání se může rozvinout také po prodělaném infarktu nebo po zánětu srdečního svalu. Potíže mohou nastoupit náhle nebo se rozvíjí dlouhé měsíce. Během života se srdeční selhání vyskytne u jednoho z pěti lidí nad 40 let, 5 000 pacientů na něj ročně v ČR zemře.

Klíčové je vyhledat pomoc včas

Problém spočívá především v nedostatečném povědomí o srdečním selhání mezi lidmi. Zatímco infarkt a pro něj typickou bolest na hrudi zná téměř každý, toto onemocnění srdce je stále velkou neznámou. Většina lidí i přes dlouhotrvající potíže vyhledá lékaře až při prudkém zhoršení zdravotního stavu, který si často vyžádá několikadenní léčbu v nemocnici. Důležité je, aby pacient neignoroval ani zdánlivě banální potíže. Při včasném zahájení léčby a jejím dodržování lze onemocnění úspěšně kontrolovat, a pacienti jsou tak minimálně omezováni v každodenních aktivitách. V opačném případě jsou možnosti na zlepšení zdravotního stavu velmi malé, což se odrazí na kvalitě života nemocného.

Srdeční selhání je onemocnění, kterému lze do jisté míry zabránit. Důležitý je zdravý a vyvážený jídelníček, redukce tělesné hmotnosti, pravidelný pohyb, dostatečný odpočinek, ale také omezení alkoholu a kouření. Pokud se již objeví příznaky, je potřeba vyhledat lékaře a maximálně s ním spolupracovat, protože když není silné vaše srdce, nebudete ani vy.

(mraf)

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

https://www.webmd.com/heart-disease/guide-heart-failure

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/heart-failure