#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Skákání přes gumu – zábava posilující nejen srdce

Skákání přes gumu – zábava posilující nejen srdce

2. 1. 2018

Skákání přes gumu pamatují třicátníci a čtyřicátníci jako velmi oblíbenou školní i víkendovou zábavu. Ne všechny dnešní děti tuto kratochvíli znají, natož aby pro ně byla atraktivní. Ovšem když to zkusíte s nimi, možná jim tato zdravá zábava přiroste k srdci.

Skákání přes gumu je jednoduché. Přesto vám nejzákladnější kroky připomeneme. Potřebovat budete jen asi 5 metrů krejčovské gumy, kterou na koncích svážete nebo sešijete.

Pravidla si klidně vytvořte

Dvě děti si stoupnou proti sobě a gumu si zaháknou za nohy ve výši kotníků. Postaví se rozkročmo tak daleko od sebe, aby guma byla napnutá. Třetí dítě bude skákat, dokud neudělá chybu. Guma se postupně posouvá výš do úrovně lýtek, kolen a stehen a skoky jsou čím dál obtížnější. Základní sestava může vypadat třeba takto:

  • Skákající dítě si stoupne vlevo od napnuté gumy a skočí pravou nohou dovnitř mezi natažené části. Potom poskočí tak, aby se dovnitř gumy posunula levá noha a pravá byla mimo natažené „struny“.
  • Pokračuje se vyskočením oběma nohama ven. Při dalším skoku se musí sešlápnout obě natažené strany gumy – jedna levou a druhá pravou nohou.
  • Oblíbené jsou i přeskoky, při kterých dítě nabere bližší stranu gumy nohama a skokem ji přenese přes druhou.

Tato zábava má půvab v tom, že dětské fantazii se meze nekladou. Skokani si mohou tvořit sestavy, kombinace a pravidla podle chuti a nálady.

Podpora celkové kondice

Po celodenním sezení ve škole je přirozené, že děti potřebují vybít nahromaděnou energii, protáhnout si tělo a lidově řečeno se „zadýchat“. A přesně tohle skákání přes gumu splňuje.

  1. Aniž by to děti tušily, při skákání posilují srdce a spalují kalorie. Pokud se naučí skákat přes gumu plynule a vydrží celou sestavu odskákat bez přestávky, jejich srdce se postupně stává silnějším. Tímto pohybem také podporují správný krevní tlak.
  2. Při skákání přes gumu se posilují svaly na nohou. Pozadu nezůstávají ani chodidla, která musí odpružit nárazy a děti se tak učí pracovat s rovnováhou.
  3. Bonusem je pobyt na čerstvém vzduchu, což dělá ze skákání přes gumu ideální fyzickou aktivitu. Není organizačně ani finančně náročná a můžete si při ní užít zábavu s dětmi i vy.

(pak)

Zdroje:

http://www.webmd.com/fitness-exercise/guide/exercise-healthy-heart#1