#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Chcete prospět svému srdci? Jezte čokoládu!

Chcete prospět svému srdci? Jezte čokoládu!

10. 1. 2019

Rad, návodů a doporučení, jak předcházet onemocněním srdce a cév, existuje mnoho. Většina z nich však vyžaduje radikální změnu stávajících zvyklostí nebo zavedení nových návyků. Odhodlat se k nim nebo je vydržet, však není vůbec jednoduché. Co kdyby vám ale někdo řekl: Jezte víc čokolády?

Vědci zjistili, že u dospělých lidí středního věku, kteří denně konzumují až 100 gramů čokolády, se méně často vyskytují srdeční onemocnění než u těch, kteří se čokoládě vyhýbají. To však není jediná výhoda této pochutiny.

Zázračná ingredience

Co je tedy na čokoládě tak zázračného, že nám dokáže nejen potěšit chuťové pohárky, ale i ochránit srdce? Odpověď je: flavonoidy − skupina látek, o kterých se předpokládá, že našemu zdraví v mnoha ohledech prospívají. Tyto látky jsou obsaženy například v zeleném a černém čaji, v červeném víně, ale i v kakau. Jak správně tušíte, právě to je hlavní ingrediencí čokolády. Čím více ho čokoláda obsahuje, tím více je hořká a tím více flavonoidů obsahuje. Tedy alespoň teoreticky. Praxe je taková, že než se z kakaového prášku stane čokoláda, projde mnoha úpravami, při kterých se tyto zdraví prospěšné látky mohou ztratit. Bohužel, na obalu žádné čokolády není uvedeno, kolik flavonoidů obsahuje. Otázka tedy je: Máme sáhnout raději po hořké čokoládě, pokud chceme docílit alespoň nějakého zdraví prospěšného účinku?

Hořká, nebo mléčná?

Ačkoli se často mluví pouze o benefitech hořké čokolády, existují studie, které zaznamenaly zdraví prospěšný vliv konzumace jakékoliv čokolády na srdeční onemocnění. V obou případech − jak u hořké, tak u mléčné čokolády − se však jednalo o observační studie, které jsou sice bohatou studnicí informací, nicméně nemají sílu prokázat příčinný vztah mezi konzumací čokolády a jejím vlivem na srdeční onemocnění. Nelze proto zcela jasně říci, zda lidé konzumující hořkou čokoládu, nemají i nějaké jiné vlastnosti, které jejich srdce chrání. Jejich strava může být například pestřejší, mohou se více hýbat a celkově přistupovat lépe ke svému zdraví. Na studie, které by nám daly jasný a přesvědčivý důkaz o prospěšnosti čokolády, si proto musíme zatím ještě počkat.

Jíst, či nejíst?

Nebylo prokázáno, že by se lidé s rizikem vzniku onemocnění srdce a cév měli čokoládě vyhýbat. Potěšení z kousku čokolády si mohou dopřát i oni. Sáhnout by však měli raději po čokoládě, která má alespoň 70% obsah kakaa. Nejenže je u ní vyšší šance, že obsahuje více flavonoidů, ale současně neobsahuje tolik cukru a nasycených tuků. Kromě toho by pak nejen oni neměli zapomínat jíst pestrou a vyváženou stravu a pravidelně se hýbat.

(eha)

Zdroje:

https://heart.bmj.com/content/101/16/1279.long

https://www.health.harvard.edu/heart-health/is-chocolate-heart-healthy