#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Deset nejhorších zlozvyků, které ohrožují srdce a cévy

Deset nejhorších zlozvyků, které ohrožují srdce a cévy

11. 2. 2019

Nemoci srdce a cév patří nejen k nejčastějším chorobám, ale i příčinám úmrtí. Můžete jim však účinně předcházet a začít můžete například tím, že skoncujete s těmito deseti zlozvyky.

Přejídání

Nadváha a obezita patří k hlavním rizikovým faktorům srdečních a cévních onemocnění. Zkuste proto zmenšit své každodenní porce jídla a sledujte i složení potravin, které kupujete. V rámci pitného režimu vyměňte slazené nápoje za čistou vodu.

Zlehčování rizik

Nemyslete si, že zrovna vás se kardiovaskulární onemocnění netýkají. Raději si nechte v rámci pravidelné lékařské prohlídky zkontrolovat hladinu cholesterolu i cukru v krvi a změřit krevní tlak. Pokud vám lékař naměří zvýšené hodnoty, můžete včas zahájit léčbu nebo zlepšit své stravovací a režimové návyky.

Kouření

Kouření, i to pasivní, je pro srdečně-cévní systém zátěží a zvyšuje riziko srdečního infarktu. Ve Spojených státech amerických zapříčinilo pasivní kouření už více než 45 000 případů úmrtí nekuřáků, kteří žili s kuřáky a podlehli srdečnímu onemocnění.

Málo zdravých potravin

Pokud se v jídelníčku pravidelně neobjevuje ovoce a zelenina, zvyšuje se výrazně riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Odborníci navíc zjistili, že lidé konzumující ovoce a zeleninu alespoň pětkrát denně, mají až o 20 % nižší riziko vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice než ti, kteří jich sní méně než tři porce za den.

Slané mlsání

Pozor si dejte i na všechny slané pochutiny. Čím více soli zkonzumujeme, tím vyšší krevní tlak budeme mít. Ten je pro náš kardiovaskulární systém značnou zátěží, proto bychom se měli nadměrnému příjmu soli vyhýbat. Místo mlsání solených oříšků a tyčinek raději zvolte neochucené ořechy nebo kousky zeleniny.

Ignorování varovných signálů

Pokud jste se bez zjevného důvodu začali zadýchávat při chůzi do schodů a při rychlejší procházce neobvykle lapáte po dechu, neprodleně navštivte lékaře. Může se jednat o známky nějakého srdečního onemocnění. Navíc čím dříve zahájíte léčbu, tím lépe ochráníte své srdce před rozvojem dalších závažných problémů.

Konzumace prázdných kalorií

Potraviny a jídla plná cukru a tuku jsou sice zdrojem velkého množství kalorií, ale jen minima důležitých živin. Takzvané prázdné kalorie zvyšují riziko rozvoje cukrovky a obezity. Obě tato onemocnění představují zátěž pro kardiovaskulární systém. Do svého jídelníčku proto zařaďte základní potraviny, které jsou bohaté na vitaminy, minerály a zdraví prospěšné tuky.

Příliš mnoho alkoholu

Nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje krevní tlak a do těla se spolu s ním dostává i velké množství kalorií. Výsledkem může být nadváha nebo obezita, které zatěžují celý krevní oběh.

Podceňování chrápání

Chrápání může být známkou závažnějších zdravotních problémů. Objevuje se například při spánkové apnoi, která zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Nejen chrápání, ale i nezvyklá ranní únava a neustálý pocit nevyspalosti jsou důvodem pro konzultaci s lékařem.

Vysedávání u televize

Sedavý způsob života a hodiny strávené před televizí nebo monitorem počítače zvyšují riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice. Ani příležitostný pohyb pak nemusí být dostatečnou kompenzací času stráveného v křesle. Proto je aktivní životní styl zahrnující pravidelné sportování prospěšný nejen pro srdce, ale i pro celý organismus.

(pak)

Zdroj:

https://www.health.com/health/gallery/0,,20475961,00.html?slide=77487#77487