#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
U moře nemusíte jen ležet. Půjčte si kola!

U moře nemusíte jen ležet. Půjčte si kola!

25. 8. 2017

Jízda na kole může být nejen zajímavým, ale také zdravým zpestřením dovolené. Dostanete se do míst, kam byste autem jeli jen těžko, a zároveň dopřejete svému srdci a tělu celkově velmi prospěšný typ pohybu.

Organismus ožívá

Rychlejší tepová frekvence, která doprovází jízdu na kole, spolehlivě rozproudí krev od hlavy k patě. Díky tomu se do všech částí těla dostane velké množství živin přenášených krví, o řádném okysličení tkání nemluvě. Jízda na kole prospívá ve velké míře také srdci a cévám – prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění. Navíc se výrazně více prokrvuje mozek, což v praxi znamená například prevenci demence.

Usnadňuje hubnutí

Cyklistika pomáhá spalovat kalorie. Za hodinu jízdy můžete v závislosti na intenzitě pohybu spálit 1500 až 3000 kJ. Pokud aktivně pracujete na snížení tělesné hmotnosti, je cyklistika vhodnější než běhání. Při jízdě na kole totiž nenesou nohy celou váhu těla. Počet svalových zranění je tak v porovnání s během mnohonásobně nižší.

Smutek a deprese nemají šanci

Jakákoliv fyzická aktivita zvyšuje pocit celkové psychické pohody. Cyklistika má navíc přidanou hodnotu v podobě poznávání nových míst. Na kolo můžete sednout sami a během cesty intenzivně vychutnávat krajinu nebo jízdu pojmout více společensky a vyrazit ve skupině. V obou případech se do krve vyplaví endorfiny, které mají na svědomí právě pocit štěstí související s pohybem.

Pět důvodů, proč šlápnout do pedálů

  1. Při jízdě na kole posilujete velké množství svalů. Zpevněné nohy a hýždě ocení ženy i muži všech věkových kategorií.
  2. Jakákoliv vyjížďka, při které se příjemně unavíte, přispívá ke kvalitnímu spánku.
  3. Fyzická aktivita podporuje imunitní systém. Studie amerických lékařů vyzdvihuje zejména příznivý vliv na zdraví dýchacích cest.
  4. Pokud se vydáte na výlet bez navigace, procvičíte si přirozený orientační smysl.
  5. Když se budete v okolí místa dovolené pohybovat na kole, vyhnete se stresu spojenému například s hledáním vhodného parkování. Celý výlet tak může proběhnout ve velmi příjemném rytmu.

(pak)

Zdroj: http://www.cyclingweekly.com/news/latest-news/benefits-of-cycling-334144