Recepty

SNÍDANĚ

Tmavý chléb s paprikovým tvarohem

  • Mléko nízkotučné (150 ml) – 225 kJ
  • Chléb černý z celozrnného šrotu (55 g) – 396 kJ
  • Tvaroh nízkotučný měkký (130 g) – 359 kJ
  • Cibulka (20 g) – 27 kJ

Celkem 1007 kJ

Postup:

Tvaroh rozšleháme s troškou mléka, vmícháme nasekanou cibulku a dochutíme solí a sladkou červenou paprikou.

Tmavý rohlík se sýrem a kedlubnou

  • Rohlík tmavý (45 g) – 531 kJ
  • Sýr tavený nízkotučný (50 g) – 259 kJ
  • Kedlubna (100 g) – 79 kJ

Celkem 869 kJ

SVAČINY

Žitný chléb s tvarohovou pomazánkou

  • Žitný chléb 1 plátek – 540 kJ
  • Tvaroh měkký (100 g) – 460 kJ
  • Cibulka, sladká paprika, sůl, pepř, lžíce sekané pažitky

Celkem 1000 kJ

Postup:

Tvaroh rozmícháme s cibulkou, solí, kořením a pažitkou. Chléb opečeme v toustovači. Podáváme obložené se zeleninou.

Dalamánek s česnekovou pomazánkou

  • Mléko nízkotučné (225 ml) – 338 kJ
  • Dalamánek (60 g) – 673 kJ
  • Sýr tavený nízkotučný (50 g) – 391 kJ
  • Tvaroh nízkotučný měkký (55 g) – 152 kJ
  • Paprika (50 g) – 61 kJ
  • 1 stroužek česneku

Celkem 1615 kJ

Postup:

Tvaroh rozetřeme se sýrem a česnekem, podle chuti osolíme. Podáváme ozdobené paprikou.

OBĚDY

Kapr na bylinkách s bramborem a zeleninovým salátem

  • Brambory (150 g) – 495 kJ
  • Kapr (140 g) – 742 kJ
  • Lžička nasekané pažitky, lžička sušené bazalky, lžička nasekané petrželky, šťáva z citrónu, sůl, pepř
  • Zelenina (200 až 250 g) – 170 kJ

Celkem 1407 kJ

Postup:

Kapra osolíme, opepříme a opečeme na pánvi. Vložíme do pekáče, posypeme polovinou bylinek a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Kapra podle chuti pokapeme citrónovou šťávou a posypeme zbytkem bylinek. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Hovězí maso s rýží a rajčatovým salátem

  • Rýže neloupaná (35 g) – 500 kJ
  • Hovězí kýta (90 g) – 684 kJ
  • Rajčata (200) – 200 kJ
  • Cibulka raná s natí (20 g) – 28 kJ
  • Cukr (5 g) – 80 kJ
  • Mouka (5 g) – 70 kJ

Celkem 1502 kJ

Postup:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na teflonové pánvi. Podlijeme vodou a necháme pod pokličkou dusit. Měkké maso zaprášíme moukou, zakapeme sójovou omáčkou a necháme projít varem. Podáváme s dušenou rýží a rajčatovým salátem.

VEČEŘE

Celerový salát s pečivem

  • Rohlík celozrnný (70 g) – 827 kJ
  • Celer sterilovaný (200 g) – 298 kJ
  • Majonéza (20 g) – 143 kJ
  • Sýr Eidam 30 % (55 g) – 597 kJ

Celkem 1865 kJ

Postup:

Celer scedíme a smícháme s nastrouhaným sýrem a majonézou. Dochutíme citrónovou šťávou a solí. Podáváme s celozrnným pečivem.

Zapečená cuketa s lilkem

  • Hovězí maso (90 g) – 622 kJ
  • Lilek (100 g) – 163 kJ
  • Cuketa (100 g) – 77 kJ
  • Paprika (100 g) – 121 kJ
  • Cibule (20 g)
  • Rajčatový protlak (100 g) – 376 kJ
  • Parmezán (10 g) – 162 kJ
  • Olej (5 g) – 194 kJ
  • Provensálské koření

Celkem 1715 kJ

Postup:

Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, cuketu a lilek. Okořeníme provensálskými bylinkami. Do zapékací misky dáme část zeleniny, osolené mleté maso a navrch zbytek zeleniny. Zalijeme rajčatovým protlakem, posypeme parmezánem a dáme zapéct.

(veri)

Zdroj: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/recepty/