Cukry neboli sacharidy, které přijímáme v potravě, dělíme na rychlé a pomalé. Ty se liší hodnotou tzv. glykemického indexu, který napovídá, jak rychle se daný sacharid v těle přemění na jednoduchý cukr – glukózu. Čím vyšší hodnotu glykemického indexu daná potravina má, tím rychleji způsobí vzestup krevního cukru. Hodnotu glykemického indexu v potravinách snižuje mimo jiné přítomnost rozpustné vlákniny, která je v hojném množství obsažena například v luštěninách, ovoci, ječmeni či ovsu.
Prudký nárůst hladiny krevního cukru způsobí vyplavení hormonu inzulínu ze slinivky břišní, který usnadní vstup glukózy do buněk a v případě jejího přebytku podporuje přeměnu cukru v tuk, který se uloží do tukových zásob (čímž roste riziko nadváhy a obezity). Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, které takový vzestup krevního cukru způsobují, je zvlášť nevhodná pro diabetiky. Ti totiž trpí nedostatkem inzulínu či špatnou odpovědí tkání na jeho účinek a vysokého množství glukózy v krvi se neumí zbavit. Následkem je pak řada zdravotních komplikací.
Potraviny s nízkým glykemickým indexem zvedají hladiny krevního cukru velmi pomalu, a nehrozí tak prudký nárůst glykémie (množství glukózy v krvi). Proto jsou vhodné pro diabetiky. Patří mezi ně například:
Produkty se středním glykemickým indexem způsobují nárůst hladiny krevního cukru středně rychle. Jsou to například:
Vysoký glykemický index mají následující složky stravy a pro diabetiky jsou proto krajně nevhodné:
Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou vhodné v situaci, kdy potřebujeme rychle zvýšit hladinu krevního cukru, například po namáhavé tělesné aktivitě.
Některé produkty, přestože mají vyšší glykemický index, mohou mít nižší tzv. glykemickou zátěž než potraviny s nižším glykemickým indexem. Důležité totiž je, kolik gramů sacharidů v sobě obsahují. Například vodní meloun, který řadíme mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem, obsahuje pouhá 4 % cukrů, zbytek tvoří převážně voda. Proto je jeho glykemická zátěž nižší v porovnání se stejným množstvím snědených cereálních sušenek, které mají glykemický index sice nižší, ale sacharidů obsahují více.
(veri)
Zdroj: http://www.kaloricke-tabulky.cz/temata/show/glykemicky-index-gi/18
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.