To, co si denně nakládáme na svůj talíř, se odráží na našem zdraví, fyzické kondici i hmotnosti.Podle nejmodernějších poznatků by v jídelníčku neměly chybět následující položky:
Je pro tělo důležitá, protože obsahuje řadu minerálních látek, vitamínů a dalších složek s antioxidačním účinkem. Zároveň dodává vlákninu, která se uplatňuje v prevenci zácpy, dráždivého tračníku, nádorového onemocnění střev, cukrovky a obezity. Odborníci doporučují sníst denně 500 g zeleniny. Čím více druhů konzumujeme, tím lépe. Vhodná je čerstvá, ale také vařená či dušená zelenina. Naopak té smažené je lépe se vyhnout.
Podobně jako zelenina je i ovoce důležitým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a ochranných látek s antioxidačním účinkem. Protože ovoce obsahuje více sacharidů než zelenina, doporučuje se ho sníst denně 250 až 300 g, tedy zhruba o polovinu méně než zeleniny. Optimální je výběr čerstvých sezónních plodů.
Proteiny by měly tvořit 10–15 % našeho celkového energetického příjmu. V případě, že se snažíme zhubnout a držíme takzvanou redukční dietu, jejich podíl se zvyšuje až na 20 %. Bílkoviny nás nejsnáze zasytí a rychleji zaženou hlad. Mezi jejich zdroje patří maso, ryby, luštěniny, ořechy, mléčné výrobky a vejce.
Cukry neboli sacharidy představují pro naše tělo hlavní příjem energie – jejich podíl v celkovém energetickém příjmu tvoří 55–60 %, v rámci redukční diety by to mělo být 50 %. Sacharidy dělíme na pomalé cukry (složené – oligosacharidy a polysacharidy) a rychlé cukry (jednoduché – monosacharidy). Liší se dobou, za kterou v organismu dojde k jejich přeměně na energii.
Tuky by měly tvořit 30 % našeho energetického příjmu. Jejich zvýšený příjem vede k četným zdravotním rizikům. Vhodné jsou zejména tuky rostlinné s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a absencí cholesterolu. Ty rostlinného původu jsou obsaženy například v olejích nebo ořechách. Zdraví prospěšné tuky nalezneme také v rybách a avokádu. Jsou pro organismus důležité mimo jiné díky obsahu vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).
Neměli bychom zapomínat ani na dostatečný pitný režim. Z tekutin je ideální konzumace čisté vody, minerálek či neslazených čajů. Vyhnout bychom se měli slazeným nápojům.
(veri)
Zdroj: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/potraviny/
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.