#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Cukrovka a nemoci srdce: často nerozluční společníci

Cukrovka a nemoci srdce: často nerozluční společníci

28. 9. 2015

Trpíte diabetem 2. typu? Pak vězte, že onemocnění srdce a cév vám hrozí daleko více než běžné populaci. O jaká nebezpečí jde a co vlastně mají s cukrovkou společného?

To, že diabetes znamená jen poruchu udržování správné hladiny cukru v krvi, je zjednodušený pohled na věc. Jde o metabolickou chorobu, takovou, která zvláště při špatné léčbě vyvolává v těle chybné zpracovávání živin, umožňuje nezdravé chemické reakce či mění funkci jater… Zkrátka dokáže organismus pěkně rozhodit. A jedním z cukrovkou nejvíce postižených systémů je právě cévní soustava.

Hrozí nejen infarkt

Poškození hlavně menších cév vede ve svém důsledku k problémům s očima, nohama či ledvinami. Ty však necháme pro tentokrát stranou a podíváme se na dva jiné strašáky: mozkovou mrtvici a onemocnění srdce – přesněji srdečních tepen. Mezi ně se kromě infarktu (ucpání srdeční tepny a následné odumření části srdečního svalu) počítají i bolesti na hrudi srdečního původu, takzvaná angina pectoris. Jejím podkladem je nikoliv uzavření, ale „pouze“ zúžení srdeční tepny. Krev protékající zúžením občas nestačí ke správnému zásobení srdce kyslíkem, a tak vzniká přechodné nedokrvení, které se projeví bolestí.

Jednoznačná čísla

Na téma propojení diabetu s mrtvicí a srdečním onemocněním již vznikla nesčetná pozorování, studie a analýzy. Z nich vyplynulo, že:

  • lidé s cukrovkou mají oproti necukrovkářům 2–4× větší riziko, že utrpí mozkovou mrtvici nebo srdeční onemocnění;
  • mrtvice a infarkt (případě jiná varianta náhlé srdeční smrti vycházející z tepen) jsou při diabetu hlavní příčinou úmrtí – stanou se osudnými více než 65 procentům diabetiků 2. typu.

Zlo tropí cukr, ale i tuk

Proč cukrovka zvyšuje výskyt těchto nemocí cévní soustavy? Odpověď zní, že na vině je více faktorů:

  1. Vysoký cholesterol a triglyceridy. Cukrovka se v krvi pojí se zvýšeným „zlým“ (LDL) cholesterolem, sníženým „hodným“ (HDL) cholesterolem a zvýšenými tukovými částečkami jménem triglyceridy. Mohou za to játra, která se snaží svou činností vyrovnávat nestabilní hladinu cukru a při této námaze hůře zvládají regulaci krevních tuků a cholesterolu. Ten se usazuje ve stěnách cév a vytváří v nich pláty, které časem zužují nebo složitějším mechanismem i ucpávají cévy. Jde o nechvalně známou aterosklerózu.
  2. Nadměrný krevní cukr. Cukr má schopnost reagovat s vnitřním povrchem cév nebo s cholesterolovými pláty v něm a vyvolávat tak vznik nebo zhoršovat průběh aterosklerózy. A to samozřejmě tím více, čím vyšší hladinu cukru v krvi máme a čím delší dobu to tak je.
  3. Obezita. Někdy je přítomná už před vypuknutím cukrovky, jindy se objeví až v jejím důsledku. Každopádně ale obezita výrazně zvyšuje riziko smrti na srdeční chorobu, a naopak i malé zhubnutí jej výrazně snižuje.
  4. Vysoký krevní tlak a nedostatek fyzické aktivity. Tyto dva faktory jsme zdánlivě nesmyslně spojili do jediného bodu. Nejde totiž tak úplně o jevy vyvolané cukrovkou, ale o rizikové faktory obojího – tedy jak diabetu, tak i mozkové mrtvice a onemocnění srdce. Často se tedy vyskytují u diabetiků a mnohdy je také potřeba je léčit či vlastní vůlí změnit životosprávu, abyste své riziko srdečního onemocnění zbytečně dále nezvyšovali.

Snadno ovlivnitelný nepřítel

Závěrem je třeba říci, že podle oficiálního seznamu American Heart Association (AHA) je cukrovka jedním ze sedmi hlavních kontrolovatelných rizikových faktorů pro onemocnění srdce a cév. Kontrolovatelných, to znamená takových, které dokážete ovlivnit. Správná léčba, dieta a životní styl vám tak i při cukrovce mohou pomoci srdeční chorobu odvrátit nebo alespoň oddálit.

(luko)

Zdroje:
www.heart.org
www.heart.org