#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Dopolední jídlo je důležité, dodá sílu na zbytek dne!

Dopolední jídlo je důležité, dodá sílu na zbytek dne!

20. 2. 2017

Svačina, dospělými dnes často opomíjená a školáky zavrhovaná. Přesto by měla být součástí denního stravování, zvláště pak dětí. Těm zajišťuje pro zvládnutí dopolední výuky dostatek potřebné energie, bez které hrozí únava a nepozornost. Jak připravit svačinku co nejzdravější?

Pestrý jídelníček obecně dodává dětem všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Různorodost pak navíc na rozdíl od každodenně se opakujících fádních rohlíků s jablkem rozhodně zaujme. Důležité je hlavně to, aby svačina dítěti chutnala. V opačném případě hrozí, že skončí v odpadkovém koši nebo stráví bez povšimnutí věčnost na dně aktovky.

Vsaďte na fantazii

Možností, jak připravit školákovi zdravé dopolední jídlo, je nespočet. Nabízí se například:

  • mléčné výrobky v podobě jogurtu, zakysaného nápoje nebo tvarohu,
  • celozrnné pečivo namazané rostlinným tukem, domácí tvarohovou pomazánkou s bylinkami, obložené sýrem či šunkou s vysokým obsahem masa,
  • müsli, sušené ovoce, směs ořechů,
  • ovocná přesnídávka.

Doplněk (nejen) ze zahrádky

Součástí svačinového balíčku by mělo být v každém případě také ovoce nebo zelenina. Nemusíte přitom vybírat jen mezi všedními druhy, jako je jablko, okurka nebo rajče. Možná dítěti zachutnají exotičtější či méně běžné varianty, třeba avokádo, ananas, angrešt nebo řapíkatý celer. Někdy se vyplatí „propašovat“ vitamíny do svačiny v podobě ovocných salátů, smoothie nebo doma vyrobených čerstvých džusů. Zapomínat bychom neměli ani na vhodný, ideálně neslazený nápoj.

Najděte si pár minut!

I když je z časového hlediska jednodušší vybavit dítě mincemi pro nákup svačiny ze školního automatu, jistě se vyplatí vyšetřit si chvilku času a připravit domácí, zdravější variantu. Ovoce a zelenina podpoří školákovu imunitu a energeticky vyvážená strava oproti čokoládovým tyčinkám neohrožuje dítě rozvojem obezity.

(veri)

Zdroj:
www.mayoclinic.org
http://vyzivadeti.cz