Hledáte zdravou dobrotu? Sáhněte po borůvkách!

Rozhodnout se pro zdravé stravování patří bezesporu mezi jeden z nejdůležitějších kroků, který můžete pro své zdraví udělat. Ideální volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a zároveň chutnou svačinu, jsou borůvky. Přitom nemusí být jen čerstvě natrhané. Stejně dobře vám poslouží i ty zmražené.

Hledáte zdravou dobrotu? Sáhněte po borůvkách!

Nadopujte se vitaminy

Borůvky patří z hlediska výživového složení k nejlépe hodnocenému ovoci. Mají totiž vysoký obsah vitaminů, antioxidantů a minerálů. Typicky modrou barvu jim dává rostlinný antioxidant anthocyanin. Jeden hrnek borůvek vám tak poskytne až 24 % celkové denní dávky vitaminu C, 5 % denní dávky vitaminu B6 a 36 % denní dávky vitaminu K. Borůvky navíc obsahují v menší míře také vápník, železo, magnezium, sodík, draslík, zinek a kyselinu listovou.

Výživové hodnoty

Z hlediska nutričního složení obsahuje jeden hrnek čerstvých borůvek:

  • 84 kalorií,
  • 0 g cholesterolu,
  • 0,49 g tuku,
  • 1,1 g proteinu,
  • 3,6 g vlákniny,
  • 14,74 g cukru.

Všestranné účinky na zdraví

Vynikající výživové vlastnosti borůvek je přímo předurčují k mnoha pozitivním účinkům na lidský organismus. Co vše ovlivňují? 

  • Kardiovaskulární systém. Konzumace borůvek může pomoci snížit krevní tlak, a působit tak preventivně proti infarktu. Jejich další výhodou je také to, že neobsahují žádný cholesterol.
  • Diabetes. Přítomnost vlákniny v borůvkách snižuje riziko rozvoje diabetu.
  • Onkologická onemocnění. Antioxidační vlastnosti borůvek chrání buňky před poškozením radikály, snižují zánětlivé procesy v těle, posilují imunitu a zpomalují změny DNA vedoucí ke vzniku nádorů.
  • Zažívání a metabolismus. Přítomnost vlákniny podporuje funkci střev a zlepšuje pravidelnou stolici. Konzumace vlákniny je vhodná i při hubnutí.

Využití v kuchyni

Borůvky je dobré jíst čerstvé. Můžete si je přidat třeba do jogurtu, ovesné kaše, na palačinky nebo si z nich udělat lahodné smoothie. Milovníkům sladkého zase budou pravděpodobně nejvíce chutnat v ovocných knedlících nebo v koláči. Pokud chcete mít borůvky kdykoliv po ruce, můžete je konzervovat nebo je jednoduše zamrazit. Železné zásoby se vám jistě vyplatí. Budete si tak na nich moci pochutnat bez ohledu na roční období.

(svat)

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710.php 

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 10

Čtěte dále

Život po infarktu

Srdeční infarkt je vážný stav, který stále často končí úmrtím. Přeživší lidé mají velké štěstí, ale před sebou i... celý článek

Srdce na dlani aneb jak se tento orgán vyšetřuje

Rčení „co na srdci, to na jazyku“ neplatí doslovně – nemocné srdíčko nám samo neřekne, co jej trápí. Aby... celý článek

Nápoj ze všech nejlepší? Voda!

Co dennodenně pít, to bývá ožehavá otázka. Chybné návyky bývají v tomto směru velmi časté. Napovíme, jakými nápoji tělo... celý článek