Jaké potraviny vám pomohou udržet cholesterol na uzdě?

Snížit hladinu cholesterolu v krvi nemusí být těžké. Důležité je se především vyhýbat potravinám, které ji mohou zvyšovat, a naopak do jídelníčku zařadit ty, které ji pomáhají snížit. O jaké potraviny se jedná?

Jaké potraviny vám pomohou udržet cholesterol na uzdě?

Co by ve vaší spíži nemělo chybět

V obchodě nezapomeňte sáhnout po ovesných vločkách. Pomáhají zvyšovat příjem vlákniny, která je v boji s vysokým cholesterolem nezbytná. Připravte si z nich například ovesnou kaši. Instantním ovesným kaším se raději vyhýbejte. Většinou totiž obsahují rafinovaný cukr a mívají méně vlákniny. Pro lepší chuť si do domácí kaše raději přidejte ovoce, navýšíte tím svůj denní příjem vlákniny.

Pro vysoký obsah vlákniny jsou doporučované také luštěniny. Vzhledem k tomu, že tělo je zpracovává déle, zajistí vám delší pocit sytosti. Navštivte prodejnu se zdravou výživou a vyzkoušejte luštěniny, které jste ještě nejedli. Nebojte se ani připravit si z luštěnin něco netradičního. Co třeba ochutnat indický dhal z červené čočky a cizrny?

Na vašem jídelníčku by neměly chybět ani ovoce a zelenina. Kromě obsahu vlákniny jsou navíc bohaté na látky, které blokují vstřebávání cholesterolu – tzv. rostlinné steroly. V případě ovoce a zeleniny platí jednoduché pravidlo – čím barevnější druh, tím lepší. Ze zeleniny a ovoce si můžete na talíři poskládat celou barevnou duhu – využijte k tomu například zelený salát, žluté dýně, mrkev, rajčata, jahody, švestky nebo třeba borůvky. 

Pozor na tuky!

Naopak pro snížení hladiny cholesterolu je vhodné omezit zejména příjem transmastných kyselin. Čeští výživoví poradci doporučují konzumovat maximálně 1 % transmastných kyselin z celkově přijaté energie za den. V USA se staví k příjmu transmastných kyselin daleko přísněji než u nás a doporučují je ze stravy zcela vyloučit.

Projděte si svůj jídelníček a zaměřte se na potraviny, které obsahují transmastné kyseliny. Tyto ingredience raději nahraďte jejich zdravější variantou. Netušíte, jak nezdravé tuky v potravinách bezpečně rozpoznáte? Na obalech potravin bývají transmastné kyseliny značené jako částečně ztužené tuky. Většinou je najdete v různých polevách, sušenkách, sladkém pečivu nebo v náhražkách čokolády.

Nezáleží jen na složení potravy, ale i na její přípravě. Vůbec nejšetrnějším a nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů je vaření v páře. Pro dochucení jídla můžete pokrm přímo na talíři pokapat olivovým nebo lněným olejem.

(eha)

Zdroje

https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol

https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-to

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 838

Čtěte dále

Jídlo může být nebezpečné. Víme které a proč!

Vysoký cholesterol představuje výrazné nebezpečí rozvoje kornatění tepen neboli aterosklerózy. Je-li tato látka nadbytečná, pozvolna a tiše se ukládá... celý článek

Deset látek na hubnutí, jejich účinnost a vliv na zdraví

Výrobci přípravků na hubnutí tvrdí, že jejich preparáty pomohou zredukovat hmotnost. Přinášíme přehled deseti světově nejpopulárnějších látek na hubnutí... celý článek

Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!

I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat do pravidelného jídelníčku. Pokud vám tedy... celý článek