Jaké potraviny vám pomohou udržet cholesterol na uzdě?

Snížit hladinu cholesterolu v krvi nemusí být těžké. Důležité je se především vyhýbat potravinám, které ji mohou zvyšovat, a naopak do jídelníčku zařadit ty, které ji pomáhají snížit. O jaké potraviny se jedná?

Jaké potraviny vám pomohou udržet cholesterol na uzdě?

Co by ve vaší spíži nemělo chybět

V obchodě nezapomeňte sáhnout po ovesných vločkách. Pomáhají zvyšovat příjem vlákniny, která je v boji s vysokým cholesterolem nezbytná. Připravte si z nich například ovesnou kaši. Instantním ovesným kaším se raději vyhýbejte. Většinou totiž obsahují rafinovaný cukr a mívají méně vlákniny. Pro lepší chuť si do domácí kaše raději přidejte ovoce, navýšíte tím svůj denní příjem vlákniny.

Pro vysoký obsah vlákniny jsou doporučované také luštěniny. Vzhledem k tomu, že tělo je zpracovává déle, zajistí vám delší pocit sytosti. Navštivte prodejnu se zdravou výživou a vyzkoušejte luštěniny, které jste ještě nejedli. Nebojte se ani připravit si z luštěnin něco netradičního. Co třeba ochutnat indický dhal z červené čočky a cizrny?

Na vašem jídelníčku by neměly chybět ani ovoce a zelenina. Kromě obsahu vlákniny jsou navíc bohaté na látky, které blokují vstřebávání cholesterolu – tzv. rostlinné steroly. V případě ovoce a zeleniny platí jednoduché pravidlo – čím barevnější druh, tím lepší. Ze zeleniny a ovoce si můžete na talíři poskládat celou barevnou duhu – využijte k tomu například zelený salát, žluté dýně, mrkev, rajčata, jahody, švestky nebo třeba borůvky. 

Pozor na tuky!

Naopak pro snížení hladiny cholesterolu je vhodné omezit zejména příjem transmastných kyselin. Čeští výživoví poradci doporučují konzumovat maximálně 1 % transmastných kyselin z celkově přijaté energie za den. V USA se staví k příjmu transmastných kyselin daleko přísněji než u nás a doporučují je ze stravy zcela vyloučit.

Projděte si svůj jídelníček a zaměřte se na potraviny, které obsahují transmastné kyseliny. Tyto ingredience raději nahraďte jejich zdravější variantou. Netušíte, jak nezdravé tuky v potravinách bezpečně rozpoznáte? Na obalech potravin bývají transmastné kyseliny značené jako částečně ztužené tuky. Většinou je najdete v různých polevách, sušenkách, sladkém pečivu nebo v náhražkách čokolády.

Nezáleží jen na složení potravy, ale i na její přípravě. Vůbec nejšetrnějším a nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů je vaření v páře. Pro dochucení jídla můžete pokrm přímo na talíři pokapat olivovým nebo lněným olejem.

(eha)

Zdroje

https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol

https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-to

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 7

Čtěte dále

Potěšte své srdce a začněte plavat!

Pohyb ve vodě je nesmírně prospěšný pro celý organismus. Ovšem srdce ocení pravidelné plavání nejvíce. Začít můžete kdykoliv bez... celý článek

Léčba vysokého cholesterolu a pacienti „lajdáci“ – co všechno hrozí?

Vysoká hladina cholesterolu v krvi vyžaduje léčbu. Většinou se jedná o běh na dlouhou trať. Nemálo pacientů však léčebný... celý článek

Teplé, nebo studené jídlo? A které bude svědčit vám?

Zastánci teplých večeří tvrdí, že tepelná úprava potravin zlepšuje jejich trávení. Odpůrci argumentují, že tepelným zpracováním přicházíme o důležité... celý článek