#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Je pro srdce lepší běh, nebo chůze?

Je pro srdce lepší běh, nebo chůze?

25. 9. 2018

Chůze, nebo běh? Obojí jsou cvičení, která patří pod takzvaný kardiovaskulární trénink zaměřený na srdečně-cévní soustavu. Díky těmto aktivitám může srdce pracovat efektivněji. Které z nich však zvolit?

Doporučováno lékaři

Běh, stejně jako rychlá chůze, patří mezi vytrvalostní cvičení, která srdci prospívají. Odborníci z Americké kardiologické asociace zjistili, že chůze i běh mají, co se prevence srdečních chorob týká, srovnatelný efekt. Prostřednictvím těchto aktivit lze zlepšovat funkce srdečně-cévního systému a bojovat proti:

  • vysokému krevnímu tlaku,
  • nadměrné hladině cholesterolu,
  • cukrovce.

Rozdíl je pouze v tom, kolik času cvičením strávíte. Například patnáctiminutový běh má stejný dopad na zdraví, jako půl hodiny svižné chůze.

Chcete zhubnout? Běhejte

Pokud vás trápí nadbytečná kila, je běhání to pravé. A nejen proto, že oproti chůzi spálíte za stejný časový úsek zhruba 2,5× více kalorií. Pokud totiž chcete vynaložit při chůzi stejné množství energie jako při běhu, potřebujete k tomu i více času. Ani pak však neshodíte tolik kilogramů jako při běhu. Chůze totiž nemá srovnatelný vliv na BMI a obvod pasu. Běh navíc ovlivňuje hormony, které snižují chuť k jídlu. Vědci se domnívají, že u běžců je zvýšená hladina tzv. peptidu YY, který chuť k jídlu potlačuje.

I chůze prospívá

Svižná chůze má však také svoje výhody. Při běhu je totiž tělo v mnohem větším stresu a klouby jsou značně zatěžovány. U běžců tak hrozí mimo jiné mnohem větší riziko poranění. Typické je třeba takzvané „běžecké koleno” − stav projevující se bolestí v oblasti čéšky. Běh navíc není vhodný pro všechny. Například u lidí trpících srdečními chorobami nebo onemocněním kloubů, jako je artritida, nemusí být tou správnou pohybovou aktivitou. V tomto případě je lepší poradit se nejprve se svým ošetřujícím lékařem, zda takovou zátěž zdravotní stav dovoluje.

Výhodou těchto sportů je i fakt, že se dají kombinovat. Přidáte-li k chůzi například krátký sprint, půjdou kila dolů ještě rychleji.

(viv)

Zdroje:

https://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20170504/walking-vs-running----which-is-better

https://greatist.com/fitness/walking-good-workout-running