Jezte borůvky – chrání před infarktem!

Dobrou kondici si nelze představit bez zdravého srdce a cév. Kardiovaskulární systém můžete podporovat různě – například si z pestré nabídky ovoce vybírat takové, které má v tomto směru prokazatelně příznivé účinky. Velmi pozitivní dopady nejen na srdce mají třeba borůvky.

Jezte borůvky – chrání před infarktem!

Zázračné bobule

Málo kalorií, hodně živin a antioxidační účinky. To všechno nabízejí borůvky, které se právem řadí mezi ovoce chránící srdce i cévy. Může za to především vysoký obsahu látek zvaných flavonoidy. Tyto antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály, před stárnutím a dalšími škodlivými změnami. Borůvky mají navíc také protizánětlivé účinky. A co přesně dokážou? 

  • Díky antioxidantům přispívají borůvky ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu a ochraně cév.
  • Podporují pokles vysokého krevního tlaku.
  • Řada studií potvrzuje také jejich příznivý efekt na hladinu krevního cukru.

Složení, které tělo ocení 

Antioxidanty ale nejsou to jediné, co borůvky nabízejí. Z jedné porce těchto plodů (cca 150 gramů) tělo získá:

  • 4 gramy vlákniny,
  • vitamin C (přibližně čtvrtinu doporučené denní dávky),
  • vitamin K (více než třetinu doporučené denní dávky),
  • mangan (látka důležitá pro metabolismus i ochranu cévních stěn).

Borůvky obsahují více než 80 % vody a v kombinaci s příjemně nasládlou chutí jsou ideální jako součást řady pokrmů i jako samostatná svačina.

Kolik borůvek si dopřát?

Rozsáhlá studie zkoumající přínos borůvek na srdečně-cévní systém konstatuje, že bychom měli toto ovoce zařazovat do jídelníčku pravidelně. Na kondici srdce působí borůvky pozitivně v množství alespoň tří hrstí týdně. Jen díky pravidelné konzumaci může toto lesní ovoce přispět k výraznému snížení rizika infarktu – až o 34 %.

  • Denní dávka 50 gramů borůvek podávaná po dobu osmi týdnů může o 4–6 % snížit krevní tlak.
  • Pravidelná konzumace bobulí pomáhá také některým mozkovým funkcím a zpomaluje projevy stárnutí.
  • Po fyzické aktivitě přispívají borůvky k regeneraci svalů.

(pak)

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries

https://www.health.harvard.edu/heart-health/eat-blueberries-and-strawberries-three-times-per-week

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 2427

Čtěte dále

Neléčená familiární hypercholesterolémie může být fatální

Familiární hypercholesterolémie (FH) je nejčastější geneticky podmíněnou metabolickou poruchou, která už od narození způsobuje nebezpečně vysokou hladinu „zlého“ LDL... celý článek

Lze zabránit rozvoji srdečního selhání?

Srdeční selhání je závažné onemocnění, které se často nepozorovaně vkrádá do lidského života a pak nečekaně udeří. Proč se... celý článek

Proč škodí zvýšený cholesterol?

Vysoký cholesterol nebolí, a proto se jeho léčba může zdát zbytečná. Opak je však pravdou. Znát svoji hladinu krevních... celý článek