Osm tipů, jak přirozeně chránit srdce a cévy
Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí, proto by se měl každý člověk o zdraví svého srdce zajímat.... celý článek
Také jste přesvědčeni o tom, že zdravé jídlo je mdlé a bez chuti? To ale není pravda. Přesvědčte se o tom a vyzkoušejte osm potravin, kterými nejenže potěšíte své chuťové buňky, ale zároveň prospějete srdci.
Začněte den touto snídaní. Oves obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, například:
Kromě toho je tento „superhrdina“ mezi obilninami plný vlákniny, díky které snižuje hladinu LDL-cholesterolu.
Tato ryba, pokud ji jíte pravidelně, dokáže snížit riziko úmrtí na infarkt až o třetinu. Obsahuje totiž velké množství omega-3 mastných kyselin. Na krásné barvě se pak podílí karotenoid astaxanthin, což je velmi silný antioxidant. Pokud nejste fanoušky lososa, zkuste třeba makrelu, tuňáka, sledě nebo sardinky. Konzumace všech těchto ryb srdci také prospívá.
Skvěle chutná v salátech nebo z jeho dužiny můžete vyrobit úžasnou pomazánku. Toto ovoce nejenže obsahuje srdci prospěšné tuky, ale pomáhá i ve střevě vstřebávat beta-karotenoidy, další látky, které tělo potřebuje.
Je plný mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat hladinu „zlého“ LDL-cholesterolu a zvyšovat hladinu „hodného“ HDL-cholesterolu. Existuje studie porovnávající výskyt nemocí srdce a cév po celém světě. Překvapivě dobře dopadla Kréta. Úmrtnost mužů, kteří měli předpoklady pro vysoký cholesterol, byla v porovnání s ostatními zeměmi velmi nízká. Vědci to přisuzují olivovému oleji – ten totiž hraje v krétské kuchyni významnou roli.
Chutným zdrojem zdravých tuků mohou být:
Borůvky, maliny, jahody – všechny lesní dobroty mají jednu úžasnou vlastnost: působí protizánětlivě. Proto prospívají nejen srdci, ale chrání i před rakovinou.
Luštěniny, jako je čočka, cizrna či fazole, a semínka sezamu zajistí, že budete mít ve své stravě dostatek vlákniny.
Díky němu bude vaše srdíčko ve skvělé formě, protože obsahuje:
Své srdce ale potěšíte, když do svého jídelníčku přidáte porci jakékoliv zeleniny. Velká, 12 let trvající studie, která sledovala 15000 zdravých mužů, ukázala, že ti, kteří jedli alespoň dvě a půl porce zeleniny denně, měli o 25 % nižší riziko, že jejich srdce onemocní.
(mak)
Zdroj:
www.health.com
Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí, proto by se měl každý člověk o zdraví svého srdce zajímat.... celý článek
Je vám 48 let, jste muž, kouříte a máte nadváhu? Pak je vaše srdce klidně i o 7 let... celý článek
Přehřátí a nedostatek tekutin jsou nebezpečné pro každého, pro lidi se srdečním onemocněním ale dvojnásob. Co jim hrozí a... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.