#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Prospějte srdci aktivní dovolenou. Třeba na horách

Prospějte srdci aktivní dovolenou. Třeba na horách

25. 8. 2017

Vyhrál letos pobyt ve vyšších nadmořských výškách před ležením na pláži? Takové rozhodnutí jednoznačně schvalujeme! Chození po horách totiž prospívá tělu v mnoha směrech a umí také spolehlivě uvolnit nahromaděný stres.

Aktivní pohyb po horských stezkách je aerobní činností, která dokáže rozproudit krev v celém těle. Zapojuje se při ní také mnoho svalů, a velmi přirozeně se tak posilují.

Spokojené srdce

Která část těla ocení dovolenou „v pohybu“ nejvíce? Odpověď je jasná – je to srdce. Turistika posiluje činnost tohoto orgánu, podporuje krevní oběh a zlepšuje dechovou kapacitu. Pro organismus to znamená:

  • menší riziko rozvoje srdečních a cévních onemocnění,
  • udržování správného krevního tlaku,
  • méně problémů s vysokou hladinou cholesterolu,
  • lepší hospodaření s vdechovaným kyslíkem.

Při pravidelných výšlapech se také dobře spalují kalorie, což pomáhá udržovat správnou tělesnou hmotnost. Turistika je navíc vhodná pro všechny věkové kategorie a podporuje vytrvalost.

Hory zlepšují náladu

Únik z města, pohyb po kopcích i zasloužené výhledy po celodenním výstupu – to všechno přispívá k dobré náladě i pocitu načerpání energie. Mohou za to především endorfiny, tedy pohybem vyplavované hormony štěstí. Ovšem každá túra má svoje zásady.

  • Pokud nejste zvyklí na vysoké nadmořské výšky, dopřejte si po příjezdu na dovolenou alespoň den na aklimatizaci. Až pak se vydejte na celodenní výlet.
  • Vybírejte trasy, které odpovídají vašim schopnostem, a pečlivě sledujte předpověď počasí.
  • Na výšlap si vždy vezměte dostatek vody a jídla, abyste v případě jakéhokoliv zdržení měli jak doplňovat nutnou energii.
  • Do batohu přibalte i opalovací krém, nepromokavou vrstvu oblečení a mapu.

Do kopců ve skupině

Poznávání horských oblastí si nejlépe vychutnáte ve společnosti rodiny nebo přátel. Je to ideální příležitost ke společným zážitkům. Navíc v případě jakýchkoliv potíží se budete mít o koho opřít – jak doslovně, tak obrazně.

(pak)

Zdroj: http://www.livestrong.com/article/511603-what-are-the-benefits-disadvantages-of-hiking/