Stravování dětí: „rychlorestaurace“ mohou za pětky i za cukrovku
Podniky s rychlým občerstvením vědí, jak působit na děti. Barevné obaly a lákající reklamy jsou rozhodně zajímavější než nudné svačiny... celý článek
Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?
Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.
Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:
Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.
Samozřejmě se nelze živit jen sádlem. Má totiž i stinné stránky:
Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.
(hah)
Zdroje:
health.clevelandclinic.org
www.steadyhealth.com
www.washingtonpost.com
Podniky s rychlým občerstvením vědí, jak působit na děti. Barevné obaly a lákající reklamy jsou rozhodně zajímavější než nudné svačiny... celý článek
Období po prodělaném srdečním infarktu bývá v mnohém náročné. Obavy, aby se život ohrožující stav neopakoval, má většina těchto... celý článek
Rybí maso a výrobky z ryb patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou přímo nabité zdraví prospěšnými látkami. Přinášíme 10... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.