I v důchodu se lze stravovat zdravě: 4 tipy na chytrý nákup
Kvalitní jídlo je jedním z předpokladů pevného zdraví a dostatku energie, kterou tělo potřebuje. Seniory nezřídka trápí nedostatek financí... celý článek
Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám a jejich vlivu na naše zdraví. Například tolik proklínané sádlo zažívá renesanci. Jak je to s ním tedy doopravdy?
Celá desetiletí nám vědci a výživoví poradci tloukli do hlavy, že sádlo zvyšuje hladinu cholesterolu. V důsledku vysokého cholesterolu vzniká kornatění tepen (ateroskleróza). Následně roste riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Dnes vědci tvrdí, že všechno je jinak – přesně obráceně. V rozumném množství totiž sádlo srdci prospívá.
Odborníci na výživu oproti dřívějšku doporučují také sádlo. Mezi jeho hlavní výhody patří:
Kvalita vepřového sádla závisí na způsobu chovu prasat. Nejvyšší kvality dosahuje sádlo z prasat krmených žaludy v prostředí biofarem. Sádlo z prasat chovaných v chlévě, která se mohou živit i myšmi, nebývá tak chutné.
Samozřejmě se nelze živit jen sádlem. Má totiž i stinné stránky:
Co z toho plyne? Při výběru tuku byste hlavně měli sledovat etikety výrobků. Vyhýbejte se především margarínům s obsahem transmastných kyselin. Výrobci nabízejí i margaríny, které tyto škodlivé látky neobsahují. Sádla ani másla byste se neměli bát, ale s jejich konzumací to raději nepřehánějte.
(hah)
Zdroje:
health.clevelandclinic.org
www.steadyhealth.com
www.washingtonpost.com
Kvalitní jídlo je jedním z předpokladů pevného zdraví a dostatku energie, kterou tělo potřebuje. Seniory nezřídka trápí nedostatek financí... celý článek
Slunečnicový olej je běžnou součástí naší stravy. Obsahuje látky, které jsou pro tělo nezbytné. Jak je tedy možné, že... celý článek
Letošní houbařská sezóna vrcholí a my máme poslední šanci vyrazit do lesů a remízků. Ten, kdo si ji nenechá... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.