Bezinky, jeřabiny a šípky se vyplatí mít po ruce
Pestrobarevné, výborné, a hlavně zdravé plody podzimu jsou všude kolem nás. Jak využít jejich léčivý potenciál a zároveň si... celý článek
Slunečnicový olej je běžnou součástí naší stravy. Obsahuje látky, které jsou pro tělo nezbytné. Jak je tedy možné, že může negativně ovlivňovat naše zdraví?
Možná jste slyšeli o omega-3 a -6 nenasycených mastných kyselinách. Jsou to látky, které naše tělo potřebuje, ale neumí je samo vyrobit. Hrají důležitou roli v procesu krevního srážení, obranyschopnosti nebo v průběhu zánětu. Proto je nutné přijímat tyto mastné kyseliny v potravě. Nejde ale jen o jejich přijaté množství, hlavní je zejména vzájemný poměr těchto látek.
Právě slunečnicový olej obsahuje velké množství omega-6 a jen zanedbatelné procento omega-3 mastných kyselin. Je tak největším zdrojem omega-6 mastných kyselin v naší stravě.
Poškození cévní stěny a ateroskleróza jsou nejlepší cestou k infarktu srdce nebo cévní mozkové příhodě.
Jak tedy zlepšit poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami? Omezte příjem slunečnicového oleje i smažených jídel. Do salátů se výborně hodí olej olivový. Zařaďte do svého jídelníčku více ryb. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
(dos)
Zdroje:
http://www.healthline.com/nutrition/11-serious-concerns-about-vegetable-oils#section2
http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(17)30914-0/fulltext
Pestrobarevné, výborné, a hlavně zdravé plody podzimu jsou všude kolem nás. Jak využít jejich léčivý potenciál a zároveň si... celý článek
Zdravé vaření není jen o surovinách, ale také o úpravě. Zjistěte, jaké způsoby přípravy jídla jsou pro vás nejlepší. celý článek
Udržování zdravých cév představuje klíč ke správnému fungování srdce i mozku, a kromě onemocnění srdce se tak můžete vyhnout... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.