#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Špatně dýcháte, otékají vám nohy? Možná trpíte srdečním selháním

Špatně dýcháte, otékají vám nohy? Možná trpíte srdečním selháním

6. 12. 2021

O srdečním selhání se hovoří výrazně méně, než by by bylo záhodno. Přitom jde o velmi závažné onemocnění, se kterým se v ČR potýká odhadem 300 tisíc osob. Pokud není nemoc léčena, může mít tragické následky. Navíc projevy srdečního selhání – snížená výkonnost, dušnost, únava či otoky dolních končetin – nejsou příliš specifické, takže do značné míry hrozí, že je pacienti v prvních fázích nemoci snadno zamění za běžné potíže spojené s věkem. Nejste si jisti, poraďte se o srdečním selhání s lékařem online.

Zadýchávání i nevýkonnost. Oboje může ukazovat na srdeční selhání

Nemoci srdce si mnozí spojují jen s infarktem či vysokým krevním tlakem. Srdce ale může postihnout i jiné závažné, někdy až fatální onemocnění – srdeční selhání. Na tento stav může upozornit řada různých zdravotních potíží. K jeho obvyklým příznakům patří:

  • zhoršené dýchání či kašel,
  • dušnost při námaze,
  • otoky dolních končetin,
  • snížená výkonnost,
  • únava.

Všechny uvedené potíže jsou reakcí organismu na neschopnost srdce plnohodnotně pracovat, což vede ke hromadění krve v plicích a v dolních končetinách. Pacientům se špatně dýchá a například otoky nohou mohou dosáhnout takové intenzity, že není možné si ani nazout boty.

Diagnózu srdečního selhání potvrdí jedině důkladné vyšetření

Srdeční selhání je problém, který si žádá lékařskou péči, mnohdy i intenzivní. Potíže s dechem, zrychlený tep nebo pocit silného bušení srdce a otoky jsou proto jednoznačným důvodem pro návštěvu ordinace nebo online konzultaci s lékařem. Díky rozboru obtíží může lékař posoudit závažnost stavu a rozhodnout o dalším postupu. Obvykle je nutné provést fyzikální vyšetření (poslech srdce a plic, prohmatání břicha a další základní úkony známé z ordinace praktických i odborných lékařů), elektrokardiografické vyšetření srdce (EKG), rentgen srdce i plic a laboratorní vyšetření krve. Pacienti v rámci stanovení diagnózy často absolvují také ultrazvukové vyšetření srdce (tzv. ECHO). Kvalita srdeční činnosti se posuzuje rovněž při zátěžovém EKG (ergometrii), kdy pacient šlape na rotopedu a lékař mu zároveň „natáčí“ EKG.

Srdeční selhání jako akutní i chronický problém

Srdeční selhání se může projevit náhlými potížemi – v takovém případě se jedná o akutní stav, který si žádá hospitalizaci. Problémy ale mohou být i dlouhodobé a postupně se zhoršovat, pak se hovoří o chronickém srdečním selhání. Jaké jsou důvody toho, že se srdce do takového stavu dostane?

  • Zdrojem obtíží může být vysoký krevní tlak.
  • Příčinou může být prodělaný infarkt.
  • K srdečnímu selhání může dojít i po zánětu srdečního svalu způsobeném virovou infekcí.
  • Jeho významnými rizikovými faktory jsou kornatění tepen (ateroskleróza), obezita a kouření.

Účinná léčba srdečního selhání je možná

Co když se srdeční selhání potvrdí? Lze tento stav léčit?

  • Léčba může spočívat v režimových a dietních opatřeních, užívání léků nebo chirurgickém zákroku.
  • Pacienti by měli jíst zdravou vyváženou stravu, omezit přísun soli a do jídelníčku zavést pravidelnost. Obezita si žádá redukční dietu.
  • Léky, které se využívají při srdečním selhání, zlepšují činnost srdce, upravují srdeční rytmus a přispívají k odvádění nadbytečné vody z těla.
  • Cílem chirurgické léčby je zlepšit průtok krve tepnami v okolí srdce.

Online konzultace týkající se problémů, které mohou značit srdeční selhání nebo ho provázet, je ideální příležitostí dozvědět se nejen o správném postupu ve vašem konkrétním případě, ale také o možnostech prevence tohoto onemocnění. Lékař, na kterého se v poradně obrátíte, vám objasní, jaký význam má zdravá životospráva, abstinence týkající se alkoholu i kouření, fyzická aktivita či snížení hmotnosti. Také vám vysvětlí, že při srdečním selhání je potřeba důsledně léčit všechna onemocnění, která mohou činnost srdce zhoršovat.

Konzultace v online poradnách, které jsou v současnosti velmi oblíbené, dovedou do ordinace nejednoho pacienta, který by jinak s návštěvou lékaře váhal. Máte podezření, že srdečním selháním trpíte vy nebo vaši blízcí? Zeptejte se v naší tematické poradně.

(pak)

Zdroje:

https://www.ikem.cz/cs/srdecni-selhani/a-414/

https://int2.lf1.cuni.cz/1LFIK-56.html#11