Hlavní příznaky infarktu či mrtvice – naučte se je znát!
Bolest na hrudi, náhlé poruchy pohybu a řeči nebo prudká bolest vystřelující do dolních končetin. Projevy závažných chorob kardiovaskulárního... celý článek
Zastánci teplých večeří tvrdí, že tepelná úprava potravin zlepšuje jejich trávení. Odpůrci argumentují, že tepelným zpracováním přicházíme o důležité živiny a minerály. Kdo má pravdu? To se dozvíte v následujícím článku.
Trávení potravy se dá zlepšit několika způsoby. Kromě pomalého jedení po malých soustech a důkladného žvýkání můžete svému zažívání pomoct i tepelnou úpravou pokrmů. To platí zejména v případě zeleniny. Máte chuť na zdravou večeři, ale čerstvý salát vás nadýmá a způsobuje vám pocit těžkosti v břiše? Pak rozhodně neuděláte chybu, když zeleninu tepelně zpracujete.
Tepelná úprava:
Tepelná úprava rajčat například zvyšuje množství lykopenů, které obsahují. Příjem lykopenů přitom snižuje riziko vzniku infarktu myokardu nebo rakoviny.
Během tepelného zpracování se však mohou zničit důležité vitaminy a minerály. Jedná se zejména o sodík, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, vitaminy řady B a dále vitaminy rozpustné v tucích, tj. A, D, E, K. Jak tedy ulehčit trávení a současně nepřijít o drahocenné živiny?
Takže odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku „teplé, nebo studené?“ zdaleka není jednoznačná. Tepelná úprava pokrmů má svoje pro i proti, stejně jako konzumace syrových a studených potravin.
Obecně se dá říct, že tepelná úprava by měla být dostatečně šetrná, aby byla zachována co možná nejvyšší biologická hodnota pokrmu. To se týká obsahu vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Pokud navíc máte potíže s trávením syrové zeleniny, určitě se nebojte její tepelné úpravy.
(holi)
Zdroje:
www.livestrong.com
nutritiondata.self.com
Bolest na hrudi, náhlé poruchy pohybu a řeči nebo prudká bolest vystřelující do dolních končetin. Projevy závažných chorob kardiovaskulárního... celý článek
Často se můžeme setkat s názorem, že jedna sklenka vína denně může prospívat našemu srdci. Je tomu ale opravdu tak? celý článek
Srdeční selhání je onemocnění, v jehož důsledku jsou pacienti nad 65 let vůbec nejčastěji přijati do nemocnice. Na tuto... celý článek
Dobrý den, občas mi jde rychle srdce a nemůžu pořádně dýchat, je mi dost zle. Děkuji za odpověď.