#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Sport versus dieta: Kdo je lepším spojencem při hubnutí?

Sport versus dieta: Kdo je lepším spojencem při hubnutí?

7. 9. 2015

Co funguje na snížení hmotnosti lépe: změna jídelníčku, nebo více uběhnutých kilometrů? Můžeme si z obou možností vybrat pouze tu, která je nám příjemnější, a druhou úplně vypustit?

Potřeba zhubnout se týká více než poloviny české dospělé populace. Mezi pacienty s nemocným srdcem je toto procento dokonce ještě vyšší. Nadváha a obezita můžou jak zvyšovat riziko vzniku srdečního onemocnění, tak i zhoršovat již existující chorobu.

Jednoduchá matematika

Hubnutí je, alespoň na papíře, velmi snadná věc. Ke shození nadbytečných kil úplně stačí, aby váš příjem kalorií (energie obsažené ve snědených potravinách) byl vždy menší než jejich výdej. Energii, potažmo kalorie, pálíme neustále – je potřeba k základním životním procesům, jako jsou trávení, dýchání nebo činnost mozku.

Tento základní výdej nazýváme bazální metabolismus. K němu se pak přidávají kalorie spálené tělesnou aktivitou – chozením, prací nebo sportem. Množství spálených kalorií se tak u každého z nás nesmírně liší. Pro aktivní lidi je bazální metabolismus jen zlomkem spálené energie, zatímco u jiných může představovat její významnou část.

Nebuďte na výpočty sami

Pokud se tedy pouštíte do hubnutí, vyhněte se hladovkám a pochybným očistným kúrám a volte matematickou logiku. Jak na to? Internetové kalkulačky anebo mnohem přesněji školení výživoví poradci vám pomůžou s orientačním zjištěním bazálního metabolismu. Zároveň změří váš body mass index a přidají údaje o tělesné aktivitě. Vypočítají, jaký by měl být váš denní kalorický příjem a především jak by se měl lišit od výdeje. Tento rozdíl mezi výdejem a příjmem nazýváme kalorický deficit.

Intenzivní sport není pro každého

Kalorického deficitu tedy můžeme dosáhnout dvojím způsobem: snížením množství jídla nebo přidáním tělesné aktivity. Tyto možnosti by měly být rovnocenné, ale v praxi se ukazuje, že dieta funguje na snížení hmotnosti daleko lépe. Důvod je jednoduchý: Je daleko snazší kalorie vůbec nepřijímat než je zpětně pálit sportovní aktivitou. Pro vrcholové sportovce to samozřejmě neplatí, ale většina z nás nemá celý den čas na to, aby běhala nebo zvedala činky. A vězte, že v našem jídelníčku se nacházejí takové kalorické bomby, na jejichž spálení by vám podobný sportovní den ani nestačil.

Kromě snížení kalorické hodnoty potravy je také třeba dbát na její výživovou hodnotu. Zjednodušeně řečeno, pro zhubnutí je jedno, jestli sníte k obědu salát s kuřecím masem, nebo čokoládovou tyčinku, pokud se množství kalorií neliší. To, na čem se rozdíl projeví, je ale váš pocit hladu, únava a celkové zdraví.

Cvičením proti jojo efektu

Tělesnou aktivitu ale ze svého plánu rozhodně nevyřazujte! Máte k tomu hned několik dobrých důvodů:

  1. Každá spálená kalorie navíc se hodí.
  2. Při pravidelném pohybu se člověku „zrychluje“ bazální metabolismus a pálí pak více energie i v klidu.
  3. Váhový úbytek, kterého je dosaženo s pomocí cvičení, vydrží déle. Sportovnější jedinci mají mnohem menší sklon k rychlému opětovnému nabrání váhy, tzv. jojo efektu.
  4. Pokud chcete dosáhnout pěkné postavy, bez vybudování svalů to nepůjde.
  5. Tělesná aktivita působí blahodárně na psychiku, a prospěje vám tak daleko více než toužebné nečinné koukání na ledničku!

(luko)

Zdroje:
www.mayoclinic.org